Linkovi

NYT: 'Amerikanci sve teže do krova nad glavom' (4/11/02) - 2002-11-04


Današnji Christian Science Monitor piše o suvremenoj upotrebi kemijskog i biološkog oružja. Iako više međunarodnih ugovora zabranjuje kemijsko oružja u ratu, njegova upotreba je dozvoljena za smirivanje pobuna, demonstracija i u ostalim akcijama policijskog tipa. Ta rupa u zakonu bi se mogla iskoristiti za upotrebu kemikalija za sve što je povezano za unutrašnji terorizam, čak možda i u lovu na teroriste preko državnih granica. Veliki problem pri upotrebi takvog oružja jest u tome što je teško kontrolirati slučajnu izloženost njegovom djelovanju, a i to što snaga djelovanja varira ovisno o tjelesnoj građi i starosti izložene osobe – piše jutrošnji Christian Science Monitor.

New York Times jutros donosi prilog o problemima s kojima su danas suočeni Amerikanci koji pokušavau doći do vlastitog krova nad glavom. Pogotovo u gradskim područjima, brzina rasta cijena stanovanja poništila je pozitivan efekt niskih kamatnih stopa te je mladima sve teže kupiti kuću ili stan. Na primjer, u okolici Boston cijene stanovanja su se u zadnjih pet godina podvostručile. Iako takva situacija trenutno odgovara onima koji su kupili svoje kuće u devedesetim po puno povoljnijim cijenama, dugoročno će i njima nauditi smanjući broj potencijalnih kupaca. Čini se da je razdoblje brzog rasta cijena pri kraju, pogotovo u mjestima kao što su Boston, New York, Mineapolis i gradovi u Kaliforniji, ukratko u svim djelovima Sjedinjenih Država gdje je cijena nekretnina rasla puno brže od rasta primanja. Taj proces je već počeo, piše New York Times, i kao dokaz navodi da je postotak Amerikanaca koji posjeduju vlastiti dom počeo padati nakon što je neprekidno rastao od 1994. godine dosegavši rekordnih 68.1 posto prošle godine.

Današnji Washington Post piše o gospođi Sandy Moose, supruzi Charlesa Moosea, zapovjednika policije okuga Montgomery koji se tokom listopada našao u centru pažnje javnosti, zapovjedajući lovom na snajperiste koji su terorizirali washingtonsko područje. Washington Post opisuje njen smirujući utjecaj na svog supruga i o tome kako je zbog njegovog duševnog mira bilo jako važno da ne prođe dužće vrijeme a da joj se ne javi, te da je inzitirala da se njegovi podređeni također redovito javljaju svojim obiteljima. Kada je na tiskovnoj konferenciji nakon ranjavanja trinaestogodšnjeg dječaka zapovjednik Moose pred kamerama zaplakao, njen je komentar bio: "Ponosna sam na svog supruga jer je pokazao da je kompletna osoba” – navodi Washington Post riječi supruge Charlesa Moosea.

XS
SM
MD
LG