Linkovi

SAD: Unatoč rastu cijena, kuće i stanovi u SAD-u još uvijek dostupni (22/10/02) - 2002-10-22


Unatoč rastu cijena kuća i stanova u Sjedinjenim Državama, vlasništvo nad takvim nekretninama još uvijek je ostvarivo, zaključak je istraživanja instituta Milken iz Californije. No, to nije slučaj diljem zemlje jer je u Californiji sve teže kupiti dom.

Vlasništvo nad kućom naziva se još i američkim snom. Nakon drugog svjetskog rata, mnogi su Amerikanci ostvarili taj san pohrlivši u predgrađa kako bi kupili kuću i pripadajuću joj zemljišnu parcelu. Danas 68 posto Amerikanaca posjeduje vlastite kuće. Ekonomistica Susanne Trimbath iz instituta Milken u Santa Monici u Californiji, kaže da stvarna cijena stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama ovisi o tri čimbenika.

"Cijena kuće, visina prihoda i, naravno, kamatne stope. Čak ako i cijene kuća rastu, sve dok su kamatne stope niske, a prihod se povećava, to neće utjecati na razinu priuštivosti kuća."

Gospođa Trimbath kaže da priuštivost podrazumijeva plaćanje pologa za kuću od 20 posto, te dizanje kredita na preostali iznos s tim da mjesečna rata ne smije preći 30 posto mjesečnog prihoda. U Californiji, 58 posto građana ima kuće u svom vlasništvu što predstavlja deset posto manje od nacionalnog prosjeka. U gradovima poput Los Angelesa, kupovina kuće je za mnoge obitelji još uvijek preskupa unatoč veoma niskim kamatnim stopama koje iznose manje od šest posto.

Graditelji u Californiji moraju poštovati oštre zakone o zaštiti okoliša, a tu su i druge zapreke koje im povećavaju troškove. Zemljište je skupo, a lokalne zajednice rijetko nude posebne inicijative za izgradnju novih domova. Umjesto toga one potiču izgradnju trgovina jer takvi biznisi plaćaju veći porez na imovinu nego vlasnici kuća.

Cijene kuća i stanova u Sjedinjenim Državama u stalnom su porastu proteklih deset godina, tako da neki analitičari izražavaju bojazan da su otišle previsoko stvarajući balon koji bi mogao uskoro prsnuti. No, u Sjedinjenim Državama postoji tek vrlo mali inventar praznih kuća, a ta bi ograničena ponuda trebala zadržati zanimanje velikim, što čini iznenadni pad cijena malo vjerojatnim.

Taj je trend ponešto drugačiji jedino u Silikonskoj dolini, centru hi-tech industrije, gdje je vrijednost prosječnog doma bila narasla na više od pola milijuna dolara. Međutim, nedavna propast niza internet tvrki dovela je do pada cijena na realističniju razinu.

Gospođa Trimbath dodaje da pripadnici manjina imaju manji udio u kućevlasništvu , tako da tek oko 48 posto Amerikanaca afričkog podrijetla posjeduje kuće. Useljenici u početku imaju isti problem i svoje prve kuće kupuju nešto kasnije od prosječnog Amerikanca. Medjutim, jednom kada postanu kućevlasnici, taj se odnos mijenja , tako da je medju useljeničkom populacijom stopa kućevlasništva viša od američkog nacionalnog prosjeka.

XS
SM
MD
LG