Linkovi

Kuća u kojoj je Eminem proživio adolescenciju na dražbi dostigla već više od 13 milijuna dolara (26/11/02) - 2002-11-26


Bijeli rapper Eminem uživao je ogromnu popularnost i prije nego što se počeo prikazivati film "Eight Mile". Nakon filma, kada se pokazalo da je rapper, do tada ponajviše poznat po krajnje nasilnim tekstovima svojih pjesama, uz to i vrlo obećavajući glumac, njegovo je ime definitivno postalo legenda.

Netko će ovih dana, na račun te legende, ostvariti i nevjerojatan profit od gotovo 300 puta, - ako ne i više! -, od početnog uloga! Radi se o dvojici trgovaca nekretninama iz Detroita, koji su nedavno kupili kuću u kojoj je Eminem proživio svoje tinejđerske i rane odrasle godine, te napisao svoje prve pjesme. Premda je detroitska općina Warren procijenila kuću na 47 tisuća dolara, a jedna neovisna procjeniteljska kompanija na 91 tisuću dolara, oni su uspjeli kupiti kuću za samo 45 tisuća dolara, zahvaljujući financijskim nevoljama u kojima se našao Eminemov ujak.

Vješti trgovci stavili su kuću na dražbu, na internetskoj dražbovaonici eBay, sredinom studenoga, kada je film "Eight Mile" Eminemovu zvijezdu podigao do zenita, zatraživši kao minimalnu cijenu 120 tisuća dolara. Prvih tjedan dana dražbe pokazali su se relativno umjerenima - premda su ponude uveliko premašile realnu vrijednost kuće, nadmetanje je stiglo tek do nekoliko stotina tisuća dolara. Vikend je, međutim, donio ogromnu promjenu - u petak je premašen milijun dolara, a u utorak ponude su već zašle u četrnaesti milijun.

Neke od ponuda nesumnjivo su bile lažne, ako je suditi po naknadnom upozorenju prodavača, objavljenom uz prvotnu ponudu, nakon šest dana dražbe: "Namjerno davanje lažnih ponuda predstavlja ometanje poslovne transakcije, a vjerojatno i čin prijevare. Svaka takva ponuda bit će progonjena svim sredstvima koja se nude pozitivnim zakonima."

Sama kuća, koja bi lako mogla postati nekretnina s najskupljim kvadratnim metrima prostora u Sjedinjenim Državama, ako ne i u svijetu, relativno je mala i skromna, potpuno odgovarajuća nimalo lakom životu stanovnika ove uglavnom radničke četvrti. Radi se o susjedstvu koje uglavnom živi od jedne do druge plaće, kao što je to dugi niz godina bio slučaj i s Eminemovom majkom.

No, ova kuća nije jedini slučaj naglog unovčavanja Eminemove slave. Od 10. do 20. studenog, na ebayu je trajala dražba crvenog automobila Geo Prism, iz 1995, kojeg se uopće nije moglo naći u popisu ponuđenih vozila. On je, naime, bio ispisan pod "Glazba - memorabilije - rap - hip hop predmeti", a opisan kao "Automobil koji je nekad pripadao Eminemovoj majci, doveo njegovog brata Nathana iz Missourija u Detroit, te, definitivno, mnogo puta provozao ulicu Eight Mile". Kao takav, on je pronašao kupca ali ne za tisuću-petsto dolara, - koliko bi koštao rabljeni Geo Prism te dobi -, nego za čak 35 tisuća dolara.

A, što se manjih memorabilija tiče, ovlašnim unosom Eminemovog imena u pretraživač dražbovaonice eBay, dobiva se lista od gotovo tri tisuće predmeta za koje prodavači tvrde da ima nekakve veze sa slavnim rapperom. Među njima su, doduše, i CD-i s njegovom glazbom, ali, isto tako, - za one koji se od svog miljenika ne mogu rastati niti dok spavaju -, jastučnice s njegovom slikom.

XS
SM
MD
LG