Linkovi

Cijene nafte neće padati u bliskoj budućnosti (7/10/04) - 2004-10-06


Cijene nafte na svjetskim tržištima opet bilježe rekordne razine. Tzv. američka laka nafta dostigla je razinu od 51 dolar i 80 centi po barelu, prije negoli se zaustavila na 51 dolar i 27 centi. Analitičari vjeruju da se ovaj trend neće u bliskoj budućnosti izmijeniti i to ponajprije zbog neizvjesnosti izbora u Sjedinjenim Državama i u Iraku. Budući da su zemlje OPEC-a dosegle gotovo krajnje kapacitete proizvodnje, nema puno izgleda da bi nove količine nafte nas svjetskom tržištu mogle sniziti cijenu ovog energenta.

Prema podacima američkog Minstarstva energije, američke zalihe nafte porasle su prošli tjedan za milijun barela. Američka naftna industrija još se uvijek oporavlja od uragana Ivan čiji su 15 metara visoki valovi oštetili platforme za crpljenje i proizvodna postrojenja uzduž obale Meskičkog zaljeva.

Među drugim problemima naftne industrije nalaze se i sabotaže u Iraku, politički nemiri u Nigeriji i spor poreskih vlasti u Rusiji s najvećom naftnmom kompanijom Yukos. Da se podsjetimo, od početka godine cijena sirove nafte porasla je za 55 posto.

XS
SM
MD
LG