Linkovi

Republikanski kongresmen Sessions za Glas Amerike: Paket demokrata za Ukrajinu je dobar


Kongresmen Pete Sessions
Kongresmen Pete Sessions

Republikanski Kongresmen Pete Sessions, iz savezne države Teksas, za Glas Amerike između kaže da su “… demokrate u Senatu usvojile dobar paket pomoći za Ukrajinu", dodajući da je nakon raspada Sovjetskog Saveza Amerika pristala da pomaže Ukrajini u budućnosti i da ta obaveza i dalje važi.

Kongresmen Session, s kojim je razgovarala novinarka Glasa Amerike Kateryna Lisunova, takodjer kaže da vjeruje da će prijedlog paket apomoći biti, barem u sličnom obliku, usvojen i u Zastupničkom domu.

VOA: Kongresmene Sessions, kakva mislite da je budućnost dodatnih jučer usvojenih fondova, tj. paketa pomoći za Ukrajinu i Izrael?

Sessions: Zastupnički dom i Senat moraju djelovati zajedno, uskladjeno. Ja sam pružio veliku podršku ne samo daljem financiranju Izraela, nego i Ukrajine. Prošle nedjelje je zastupnički dom usvojio prijedlog za 18 milijardi dolara za Izrael, ali su i predsjednik i demokrate bili protiv toga. Dakle, bilo je tu nekih političkih igara, medjutim usprkos tome smatram dobrim prijedlogom ovo što su demokrate predložili za pomoć Ukrajini. Prije svega im je potrebna pomoć u oružju, primarno u artiljeriji. Nakon raspada Sovjetskog Saveza Amerika je još tada pristala da pomaže Ukrajini u budućnosti , i ta obaveza i dalje važi.

Dogovor je bio da se pomaže u budućnosti u zamjenu za uništenje svojih zaliha nuklearnog oružja. Taj momenat se eto dogodio, 30 godina nakon preuzimanja te obaveze, koja po mom mišljenju i sada postoji… Dakle, Ono što mislim da će se desiti jest da će - ako ne u cjelosti -ovaj prijedlog paketa pomoći će doći pred Zastupnički dom na glasanju i biti usvojen.

Ja smatram da će predsjedavajući Zastupničkog doma jednostavno morati donijeti odluku da prijedlog prodje kroz proces kroz koji mora proći. Ja bih lično volio da zastunički dom prezentira svoj prijedlog nastavka pomoći, prvenstveno zato što se u ovaj prijedlog mora uključiti dio koji je izuzetno važan, i odnosi se na bezbjednost na našoj južnoj granici (s Meksikom). Po meni je to najvažnije. Sada je na republikancima da pristupe dobrom rješenju ovog pitanja, i ja se nadam i vjerujem da hoće.

Ovo pitanje je istinski hitno pitanje pred Kongresom , jer je u centru ovog finansijskog paketa pitanje naše južne granice. Kongres prihvata ovaj izazov, i smatram da se mogu povoljno riješiti sva tri pitanja paketa pomoći, kroz jezik prijedloga koji će jasno definirati kako riješiti problema naše južne granice..Ja jednostavno mislim da mi to možemo riješiti.

VOA: Vjerujete li da će Zastupnički dom prihvatiti prijedlog pomoći u istoj formi kako je to uradjeno u Senatu, ili će možda finansiranje Izraela i Ukrajine, kako neki predlažu, biti razdvojeno?

Sessions: O tome odlučuje Zastupnički dom, odnosno predsjedavajući Doma. Ja smatram da je ključno da se podrži bezbjednost naše južne granice, da se odluči pomoć za Ukrajinu, a da finansiranje Izraela ostane netaknuto. To sve troje je moguće. …Na stranci koja je u većini jest da sada pristupi rješavanju ovog paketa pomoći koji mora uključivati podizanje bezbjednosti naše južne granice.

XS
SM
MD
LG