Linkovi

Direktorica USAID-a: Dodik na opasnom putu da donese zakone inspirisane Kremljom


Samantha Power, direktorica USAID-a.
Samantha Power, direktorica USAID-a.

Direktorica USAIDA-a Samantha Power u reakciji na nastojanje vlasti u RS-u kriminalizuje klevetu i najavu usvajanja zakona o stranim agentima rekla je kako predsjednik RS-a Milorad Dodik, prateći druge u regiji, ide opasnim antidemokratskim putem.

Power je navela na Twitteru kako su ti zakonski propisi inspirirani Kremljom, kojima se građanima uskraćuju osnovna prava, ušutkava neslaganje i dopušta neokontrolisano cvjetanje korupcije.


Američka ambasada u BiH u jučerašnjem saopštenju navela je da bi se zakonskim propisima drastično narušila prava i slobode ljudi u RS-u.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio uvođenje zakona o stranim agentima, odnosno zakona o djelovanju nevladinih organizacija, govoreći kako će biti po uzoru na onaj u SAD-u.

„Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli. Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija”, navodi Ambasada SAD-a.

Narodna skupština RS razmatrat će izmjene i dopune Krivičnog zakona RS, kojim kriminalizuje klevetu, u utorak, 14. marta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG