Linkovi

SAD: Kongres odobrio budžet za 2023. 1700 milijardi dolara


US Congress Budget
US Congress Budget

Prijedlog državnog budžeta u vrijednosti od 1700 milijardi dolara (1.7 biliona dolara), kojim se američka vlada u cjelosti financira do septembra 2023. godine, usvojen je i u Zastupničkom domu američkog Kongresa, nakon što ga je usvojio Senat.

U cifru budžeta je uključena pomoć za Ukrajinu , a budžet je usvojen po stranačkoj liniji, kako se i očekivalo i sada ide na finalni potpis Predsjedniku Bidenu.

Usvajanje budžeta za 2023. je isto tako i finalni uspješno okončani zadatak dosadašnje predsjedavajuće Zastupničkog Doma Kongresa, Nancy Pelosi, kao i demokratske većine u Zastupničkom domu, u kojem će od januara većinu imati Republikanci.

Vjerovatno je, ali ne i sigurno, da će na njeno mjesto doći republikanski zastupnik Kevin McCarthy .

On nastoji pridobiti podršku za mjesto predsjedavajućeg od onih konzervativaca u Kongresu , koji su u velikoj većini bili protiv ovakvog budžeta, kao i prioriteta u njemu, s kojima se ne slažu. Glavna kritika tih republikanaca, kao i samog kongresmena McCarthyja, jest da je budžet nenormalno visok dok istovremeno ne obezbjeđuje fondove neophodne da se riješi problem masovnog ulaska nedokumentiranih migranata - kao i ilegalnih droga - na nedovoljno zaštićenoj granici s Meksikom.

“Prijedlog budžeta je monstruozan, i jedan od najsramnijih prijedloga financiranja vlade koje sam imao priliku vidjeti,” kazao je kongresmen McCarthy .

Na njegov strastveni govor je brzo odgovorio demokratski zastupnik Jim McGovern, D-Mass., koji je rekao : “Nakon ovog što sam čuo, jasno je da (McCarthy) još uvijek nema dovoljno glasova da zamijeni predsjedavajuću Pelosi..”

Sama Nancy Pelosi je rekla da je prijedlog budžeta ogroman jer su i potrebe zemlje trenutno takve.

Senat je usvojio ovaj budžet sa gotovo identičnom podrškom i republikanaca i demokrata, ali su glasovi u Zastupničkom domu bili mnogo više podijeljeni – pa ipak dovoljni da se budžet usvoji.

Budžet sa svim svojim stavkama stoji u dokumentu dugačkom nevjerovatnih 4 hiljade i 155 strana. Uključuje povećenjae 0d 6 posto za razne domaće inicijative, dok je najveće povećanje odredjeno za potrebe Pentagona, oko 10 posto, pa tako budžet američkog ministarstva obrane iznosi 858 milijardi dolara.

Za Ukrajinu i saveznike u NATO je odvojeno otprilike 45 milijardi dolara,što je mnogo više nego je predsjednik Biden svojedobno predložio.

Nakon što su oba doma Kongresa odobrila budžet, ostalo je da ga potpiše predsjednik Joe Biden čime se proces usvajanja smatra završenim.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG