Linkovi

Senat usvojio budžet vrijedan 1.7 biliona dolara


Zgrada Kapitola u Vašingtonu, fotografisana 22. decembra 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Zgrada Kapitola u Vašingtonu, fotografisana 22. decembra 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Senat SAD je u četvrtak usvojio budžet, koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine. Sveobuhvatni paket potrošnje vrijedan je 1.700 milijardi dolara, od čega je oko 45 milijardi namijenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Nakon višednevnih pregovora, senatori su zakon o potrošnji američke vlade usvojili dvostranačkom podrškom sa 68 glasova “za” i 29 glasova “protiv”.

Oni su takođe glasali i o 15 uglavnom stranačkih amandmana u odnosu na originalni prijedlog, koji uglavnom nisu usvojeni, pošto je za to potrebno 60 od 100 mogućih glasova - većina koju nemaju ni republikanci ni demokrate.

Trebalo nam je malo vremena, ali vrijedilo je”, rekao je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, najavljujući glasanje.

Meru je podržao i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je naveo da je razlog za to povećanje od gotovo 10 odsto u potrošnji za vojsku.

Takav stav ne podržavaju mnogi republikanci, posebno iz Predstavničkog doma, navodeći kao razlog nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona prije potencijalnog zatvaranja vlade i Božića.

Naredni korak prije nego što zakon ode na potpisivanje predsjedniku SAD Joe Bidenu jeste glasanje upravo u Predstavničkom domu. Očekuje se da će zakon u tom domu Kongresa biti brzo usvojen, pošto demokrate imaju tijesnu većinu. Takođe, Biden mora da potpiše zakon prije ponoći u petak, kako bi se izbjegla djelimična obustava rada vlade.

Prijedlog zakona, koji se sastoji od 4.155 stranica, uključuje oko 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za finansiranje odbrane.

Zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima, te da će većinu u Predstavničkom domu preuzeti Republikanci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG