Linkovi

Izbori 2022: Republikanci predviđaju pobjede, Demokrati se spremaju za neuspjehe


US-VOTE-ELECTION-FLORIDA
US-VOTE-ELECTION-FLORIDA

Burna izborna sezona koja je ponovno povukla oštre političke podjele u Americi i postavila pitanja o njezinoj predanosti demokratskoj budućnosti završava u utorak dok birači glasaju na tzv. međuizborima.

Demokrati su spremni na razočaravajuće rezultate, zabrinuti da njihov stisak u Zastupničkom domu SAD-a možda popušta i da je njihov utjecaj na američki Senat - koji se nekoć smatrao sigurnijim - popustio. Sadašnji stranački guverneri u mjestima poput Wisconsina, Michigana i Nevade također igraju protiv ozbiljnih republikanskih protukandidata.

Vraćajući se u Bijelu kuću u ponedjeljak navečer nakon posljednjeg događaja u kampanji, Biden je rekao kako misli da će demokrati zadržati Senat, ali je priznao da je "Zastupnički dom čvršći".

GOP (Republikanci) je bio optimističan u pogledu svojih izgleda, igrajući da će poruke usmjerene na ekonomiju, cijene plina i kriminal imati odjeka kod birača u vrijeme sve veće inflacije i porasta nasilja. U konačnici, uvjereni su da je bijes proizašao iz odluke Vrhovnog suda da ukine ustavno pravo žena na pobačaj izblijedio i da su međuizbori postali tradicionalnija procjena predsjednikova učinka.

"Bit će to referendum o nesposobnosti ove administracije", rekao je o izborima republikanski zastupnik iz Minnesote Tom Emmer, koji vodi napore GOP-a da ponovno preuzme Zastupnički dom.

Rezultati bi mogli imati dubok utjecaj na posljednje dvije godine Bidenovog predsjedništva. Republikanska kontrola nad čak jednim domom Kongresa ostavila bi Bidena ranjivim na niz istraga njegove porodice i administracije dok bi branio svoja politička postignuća, uključujući sveobuhvatnu infrastrukturnu mjeru zajedno s velikim paketom zdravstvene i socijalne potrošnje. Ohrabreni Republikanci također bi mogli otežati podizanje gornje granice duga i dodati ograničenja dodatnoj potpori Ukrajini u ratu s Rusijom.

Ako republikanci budu imali posebno jake izbore, osvojivši demokratska mjesta u Kongresu na mjestima kao što su New Hampshire ili država Washington, mogao bi porasti pritisak na Bidena da se odluči protiv reizbora 2024. Bivši predsjednik Donald Trump bi u međuvremenu mogao pokušati kapitalizirati dobitak GOP-a službenim pokretanjem još jedne utrke za Bijelu kuću tokom "vrlo velike objave" na Floridi sljedeće sedmice.

Međuizbori dolaze u nestabilnom trenutku za SAD, koje su ove godine izašle iz pandemije COVID-19 samo da bi se suočile s oštrim ekonomskim izazovima. Vrhovni sud oduzeo je ustavno pravo na pobačaj, eliminirajući zaštitu koja je bila na snazi pet desetljeća.

A na prvim nacionalnim izborima nakon pobune 6. januara, demokratska budućnost nacije dovedena je u pitanje. Neki koji su sudjelovali ili bili u blizini smrtonosnog napada spremni su osvojiti izborne dužnosti u utorak, uključujući mjesta u Zastupničkom domu. Brojni kandidati GOP-a za državnog tajnika, uključujući one koji se natječu u Arizoni, Nevadi i Michiganu, odbili su prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora 2020. Pobijede li u utorak, vodili bi buduće izbore u državama koje su često ključne u predsjedničkim natjecanjima.

Demokrati priznaju da vjetrovi rade protiv njih. Uz samo rijetke iznimke, predsjednikova stranka gubi mjesta u njegovom prvom poluvremenu. Dinamika je posebno komplicirana Bidenovom slabom popularnošću, zbog čega su se mnogi demokrati u konkurentskim utrkama oklijevali pojaviti s njim.

Samo 43% odraslih Amerikanaca reklo je da odobrava način na koji Biden obavlja svoj posao predsjednika, prema anketi koju je u oktobru proveo The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. U istoj anketi, samo 25% je reklo da se zemlja kreće u dobrom smjeru.

Ipak, Bidenovi saveznici izrazili su nadu da će birači odbaciti republikance koji su pridonijeli ekstremnom političkom okruženju.

“Mislim da sada vidimo da jedna stranka ima moralni kompas”, rekao je Cedric Richmond, koji je bio viši savjetnik Bidena u Bijeloj kući, a sada radi u Nacionalnom odboru Demokratske stranke. "A jedna stranka želi preuzimanje vlasti."

To je poruka koja se sviđa Kevinu Tolbertu, 49-godišnjaku koji radi u oblasti radnog prava i živi u Southfieldu, Michigan. Planira podržati demokratske kandidate usljed zabrinutosti za budućnost demokracije.

"To je nešto što se mora zaštititi, a mi to štitimo tako što glasamo, izlazimo i podržavamo svoju zemlju", rekao je Tolbert. “To je krhki prostor u kojem se nalazimo. Mislim da je jako važno da ga zaštitimo, jer bismo mogli završiti kao neke od stvari koje smo vidjeli u prošlosti - diktatori i slično. Ne treba nam to.”

Ali u Marylandu, gdje demokrati imaju jednu od svojih najboljih šansi da preokrenu mjesto guvernera koje drže republikanci, Shawn Paulson je rekao da ima "previše pitanja, a nedovoljno istraga" o rezultatima izbora 2020.

"Ne bi trebalo biti negativno ili protuzakonito na bilo koji način govoriti o tome što ćete učiniti da poboljšate sigurnost", rekao je Paulson, 45-godišnjak koji predsjeda Središnjim odborom republikanaca okruga Kent.

Savezni i državni izborni dužnosnici te Trumpov glavni državni odvjetnik rekli su da nema vjerodostojnih dokaza da su izbori 2020. bili ukaljani. Optužbe bivšeg predsjednika o prevari također su odlučno odbacili sudovi, uključujući i suce koje je imenovao Trump.

Trideset i četiri mjesta u Senatu su u izboru, a natjecatelji u Pennsylvaniji, Georgiji, Wisconsinu i Arizoni vjerovatno odlučuju koja stranka kontrolira dom trenutno podijeljen 50-50, s potpredsjednicom Kamalom Harris kao odlučujućim glasom. Demokrati se nadaju preokretima u nadmetanju za Senat Ohaja i Sjeverne Karoline, dok GOP vjeruje da može zbaciti demokratskog predsjednika u Nevadi i možda u New Hampshireu.

Trideset i šest država bira guvernere, a demokrati su posebno usredotočeni na držanje kontrole nad Michiganom, Wisconsinom i Pennsylvanijom. Sva tri kritična predsjednička bojišta imaju zakonodavna tijela pod kontrolom republikanaca i republikanske kandidate za guvernere koji su zagovarali Trumpove izborne laži 2020.

Pobjede republikanaca u utrkama za guvernera mogle bi dovesti do toga da države usvoje strože zakone o glasanju i u konačnici odbiju blokirati napore da se delegitimiziraju predsjednički izbori 2024. ako ih Trump ili bilo koji drugi republikanski kandidat izgubi.

Usred predviđanja o porastu republikanske stranke, demokrati se nadaju da će abortus moći osnažiti njihovu bazu dok će privući nezavisne kandidate i okrenuti birače ljutite poništenjem presude Roe protiv Wadea.

“Ljudi shvaćaju da im je ta temeljna sloboda oduzeta”, rekao je Alexis McGill Johnson, predsjednik Američke federacije planiranog roditeljstva, koja se udružila s drugim demokratskim zagovaračkim skupinama kako bi potrošila 150 miliona dolara za mobilizaciju “rijetkih” birača za međuizbore.

"Oni vide da je ovo ekonomsko pitanje, pitanje zdravstvene skrbi, pitanje slobode", dodao je McGill Johnson. “I oni su bijesni.”

Ipak, Biden se u ponedjeljak suočio s mogućnošću da predsjeda podijeljenim Washingtonom. Dok se vraćao s događaja s Wesom Mooreom, demokratskim kandidatom za guvernera u Marylandu, Biden je upitan kakva bi bila njegova nova stvarnost da Kongres kontroliraju republikanci.

Njegov odgovor: "Teža."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG