Linkovi

Zelenskiy: Nema popuštanja, ukrajinske trupe prešle rijeku Oskil na sjeveroistoku


Ukrajinski vojnici voze se na borbenim vozilima u Novoselivki, 17. septembra 2022.
Ukrajinski vojnici voze se na borbenim vozilima u Novoselivki, 17. septembra 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy obećao je da neće biti odustajanja u borbama za povrat teritorija koje je Rusija izgubila dok je Kijev rekao da su njegove trupe napredovale do istočne obale rijeke Oskil, prijeteći ruskim okupacijskim snagama u Donbasu.

Prelazak rijeke Oskil još je jedna važna prekretnica u ukrajinskoj protuofanzivi u sjeveroistočnoj regiji Harkov. Ona teče južno do rijeke Siversky Donets, koja prolazi kroz Luhansk, jednu od dvije pokrajine u regiji Donbas.

Donbas je ukrajinsko tradicionalno industrijsko središte koje se sastoji od regija Donjecka i Luganska.

Ukrajinske trupe "probile su Oskil. Od jučer, Ukrajina kontrolira istočnu obalu", napisale su ukrajinske oružane snage na Telegramu u nedjelju kasno.

Serhiy Gaidai, guverner regije Luhansk, napisao je na Telegramu: "Regija Luhansk je odmah do vrata. Deokupacija nije daleko."

Zelenskiy je obećao nastaviti s pritiskom na Moskvu nakon brzog osvajanja Ukrajine u Harkovu ovog mjeseca.

"Možda se nekima od vas čini da nakon niza pobjeda sada imamo svojevrsno zatišje", rekao je u svom redovnom večernjem obraćanju u nedjelju. "Ali neće biti zatišja. Postoji priprema za sljedeću seriju ... Jer Ukrajina mora biti slobodna. Cijela."

Američki predsjednik Joe Biden također je rekao da pobjeda za Ukrajinu znači uklanjanje ruskih snaga iz cijele zemlje i obećao podršku SAD-a koliko god bude potrebno.

"Pobijediti u ratu u Ukrajini znači potpuno izbaciti Rusiju iz Ukrajine i priznati suverenitet. Oni pobjeđuju Rusiju", rekao je u intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minuta" u nedjelju.

"Pokazalo se da Rusija nije tako kompetentna i sposobna koliko su mnogi mislili da će biti."

Ruska artiljerija gađala je u nedjelju gradove i sela diljem fronta na istoku i jugu, uključujući civilnu infrastrukturu u gradu Zaporizhzhia, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Britanija je rekla da su ruske snage proširile udare na civilnu infrastrukturu nakon neuspjeha na bojnom polju i da će vjerojatno dalje proširivati svoje ciljeve.

"Dok se suočava s neuspjesima na prvim crtama fronta, Rusija je vjerojatno proširila lokacije koje je spremna napasti u pokušaju izravnog potkopavanja morala ukrajinskog naroda i vlade", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Ukrajinsko južno zapovjedništvo u ponedjeljak je priopćilo da su udari također pokrenuti na radarsku stanicu u blizini Hersona i na pontonski prijelaz u blizini Nove Kakhovke istočno od Hersona, gdje je ukrajinska protuofanziva usmjerena na rušenje mostova preko rijeka Dnjepar i Inhulets.

Odvojeno, glavni štab obrane Ukrajine rekao je da su njegove snage odbile ruske napade u područjima naselja Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna i Bakhmut u regiji Donetsk. Kijev je također pogodio "neprijateljske ciljeve", uključujući protuzračnu obranu i skladišta municije u višestrukim udarima, dodaje se.

XS
SM
MD
LG