Linkovi

Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivu na sjeveroistoku


A Ukrainian tank passes a former Russian checkpoint in the recently retaken area of Izium, Ukraine, Sept. 16, 2022.
A Ukrainian tank passes a former Russian checkpoint in the recently retaken area of Izium, Ukraine, Sept. 16, 2022.

Ukrajina nastavlja ofanzivne operacije na sjeveroistoku zemlje, dok su ruske snage uspostavile odbrambenu liniju između rijeke Oskil i grada Svatove, saopštila je u subotu 17. septembra britanska vojna obavještajna služba.

"Rusija vjerovatno smatra da je održavanje kontrole nad ovom zonom važno jer se ona odvija jednim od rijetkih glavnih ruta za opskrbu koje Rusija još uvijek kontrolira iz oblasti Belgorod u Rusiji", navodi Ministarstvo odbrane u redovnom ažuriranju na Twitteru.

"Rusija će vjerovatno pokušati da izvede tvrdoglavu odbranu ovog područja, ali je nejasno da li ruske snage na liniji fronta imaju dovoljno rezervi ili adekvatan moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad", navodi se u objavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u petak, 16. septembra, da će Rusija snažnije odgovoriti ukoliko njene trupe budu pod daljnjim pritiskom ukrajinskih snaga.

Putin je poručio da unatoč ukrajinskoj protuofanzivi ne planira promjene u "vojnim operacijama", kako Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

"Ne žuri nam se. Nema promjena", kazao je Putin novinarima nakon sastanka Šangajske organizacije za suradnju.

Rusija je prošle sedmice bila prisiljena povući snage iz velikih dijelova sjeveroistočne Ukrajine, nakon brze ukrajinske protuofanzive.

Potez Ukrajine da povrati kontrolu nad nekoliko gradova i sela pod ruskom okupacijom označio je najveći vojni neuspjeh za Moskvu, otkako su se njene snage morale povući iz područja u blizini glavnog grada početkom rata.

Kijev je 16. septembra objavio da je, nakon povlačenja ruskih snaga, pronađeno stotine grobova u okolini Izjuma, u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkiv.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je na lokaciji u Izjumu pronađeno najmanje 440 grobova te da su žrtave većinom bili civili.

Bags with dead bodies are seen during the exhumation in the recently retaken area of Izium, Ukraine, Sept. 16, 2022.
Bags with dead bodies are seen during the exhumation in the recently retaken area of Izium, Ukraine, Sept. 16, 2022.

U invaziji koju je 24. februara pokrenula Rusija na hiljade civila je ubijeno i ranjeno, gradovi su uništeni, nuklearne elektrane pod rizikom, a 13 miliona Ukrajinaca je prisiljeno da napusti svoje domove.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG