Linkovi

Ukrajina: U Izjumu pronađena masovna grobnica sa stotinama tijela


Ukrajinski vojnici u Izjumu, koji su nedavno preuzeli od Rusa, 15. septemar 2022.
Ukrajinski vojnici u Izjumu, koji su nedavno preuzeli od Rusa, 15. septemar 2022.

Ukrajinske vlasti objavile su da je u gradu Izjumu na sjeveroistoku zemlje, koji su do nedavno kontrolisali Rusi, pronađena masovna grobnica sa 440 tijela.

KIJEV- Hiljade ruskih vojnika napustile su Izjum proteklog vikenda, poslije višemesečne okupacije tog grada koji im je bio logistički centar za Harkovsku oblast. Za sobom su ostavili velike količine municije i opreme.

"U Izjumu, koji je nedavno oslobođen od Rusa, pronađene su masovne grobnice, a najveća ima 440 tijela", tvitovalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Serhi Bolvinov, šef policije Harkovske oblasti, izjavio je da su neki od stradalih ubijeni u artiljerijskoj paljbi, a drugi u vazdušnim napadima.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi navode ukrajinskih zvaničnika. Rusija nije komentarisala novi razvoj događaja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu bio u Izjumu, uporedio je otkriće ove masovne grobnice sa zločinima nad civilima u Buči na početku rata.

"Rusija za sobom ostavlja mrtve svuda i za to mora da odgovara", rekao je Zelenski.

Moskva negira da su joj meta civili.

Ukrajinske snage saopštavaju i da Rusi utvrđuju svoje položaje i da će ukrajinskoj vojsci biti teško da održi dosadašnji tempo napredovanja i vraćanja teritorije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije komentarisao nazadovanje svojih snaga. Ukrajina tvrdi da je povratila oko 9.000 kvadratnih kilometara teritorije pod svoju kontrolu.

Brzina napredovanja ukrajinske vojske ojačala je moral i uspješno ubijedila Zapad da Kijevu pošalje još oružja.

Predsjednik SAD Joe Biden najavio je novi paket oružja u vrijednosti od 600 miliona dolara, u kojem će se nalaziti mobilni artiljerijski raketni sistemi (HIMARS) i artiljerija. Amerika je do sada poslala oko 15,1 milijardu dolara pomoći Ukrajini.

Ruske snage granatirale su Harkov i druge gradove u toj oblasti u četvrtak, objavili su ukrajinski zvaničnici. Guverner oblasti Sumi, Dmitro Živicki, rekao je da je ispaljeno oko 90 raketa na taj region.

Sa ruske strane - guverer oblasti Belgorod u Rusiji Vjačeslav Gladkov kazao je da je ukrajinska vojska granatirala grad Valuki blizu granice.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG