Linkovi

Beograd: Vučić odlikovao Orbana


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana

BEOGRAD - "Lako je krojiti politiku sankcija iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji - Rusiji i ko je bliži, više i trpi, pa nije čudno da je mađarski stav daleko od briselskog 2.000 kilometara", izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban kojeg je u Beogradu odlikovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja FoNet.

Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Vučić je rekao da su dvije zemlje dostigle najviše odnose u modernoj istoriji i da zahvaljuje na podršci te zemlje evropskim integracijama Srbije.

"Orban je veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda", kazao je Vučić.

Mađarski premijer kazao je da "Mađari i Srbi imaju zajednički posao - da odbrane južna vrata Evrope", te da "migrantske kanale treba usmjeriti u određeni" istorijski kanal".

"Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radimo na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji" rekao je Orban i u šali dodao da je prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu.

Upitan o politici sankcija prema Rusiji, Orban je istakao da su "Evropljani energetski patuljci koji uvode snakcije ekonomskom džinu" i da te sankcije štete svima.

On je rekao da je želja Madarske da se politika sankcija promijeni i dodao da je ona bolnija za Evropu, nego Rusiju.

Vučić rekao je da Srbija nije uvela nijedan paket sankcija i da je zbog toga u "dodatnom problemu". Dodao je da Srbija od 1. novembra, kao treća zemlja, neće moći da uvozi naftu iz Rusije.

Vučić je istakao da je "Srbija na evropskom putu, ali da ima svoje nacionalne interese od kojih neće odustati".

EP: Mađarska nije demokratija

Fides, vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, kritikovala je Evropski parlament (EP) nakon što je odobrio rezoluciju u kojoj se kaže da Mađarska više nije "puna demokratija", javlja FoNet.

EP je sa 433 glasa za, 123 protiv i 28 suzdržanih odobrio izvještaj u kojem se kaže da je Mađarska postala "hibridni režim izborne autokratije" pod vodstvom Orbanove nacionalističke vlade i da je njeno podrivanje demokratskih vrijednosti bloka izvelo zemlju iz demokratske zajednice EU.

Neobvezujuće glasanje ima simboličan značaj i izdvaja Mađarsku zbog navodnog nepodupiranja vrijednosti sadržanih u ugovoru EU kao što su "poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina".

U izvještaju se navodi da su demokratija i temeljna prava u Mađarskoj oslabljeni kroz "namjerne i sistemske napore mađarske vlade" otkako je EP pokrenuo istragu o mađarskim demokratskim normama 2018.

Orban, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat u aprilu, često se sukobljavao s blokom oko pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, javne nabave, LGBT prava te medijske, akademske i vjerske slobode, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG