Linkovi

EU dogovorila zabranu uvoza ruske nafte, izuzela Mađarsku


Samit Evropske unije u Briselu (Foto: Olivier Matthys / POOL / AFP)
Samit Evropske unije u Briselu (Foto: Olivier Matthys / POOL / AFP)

Lideri Evropske unije postigli su dogovor o zabrani većeg dijela uvoza ruske nafte da bi kaznili Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Iz embarga je za sada izuzeta nafta koja se naftovodom isporučuje Mađarskoj i još dvije centralnoevropske zemlje koje nemaju izlaz na more.

Cilj zabrane je da se u roku od osam mjeseci obustavi 90 odsto uvoza ruske sirove nafte, naveli su zvaničnici, a prenosi agencija Reuters. Riječ je o do sada najoštrijim sankcijama protiv Moskve, koje će pogoditi i samu Evropsku uniju.

"Sankcije imaju jedan jasan cilj. Da se Rusija podstakne da okonča rat, povuče trupe i postigne razuman i pošten mirovni dogovor sa Ukrajinom", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Ukrajina je saopštila da će zbog sankcija "ruska vojna mašina" ostati bez desetina milijardi dolara.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ništa nije isključeno kada je riječ o dodatnim sankcijama, mada su lideri odbacili ideju zabrane kupovine ruskog gasa, od kojeg Evropa znatno zavisi.

Članice EU imaju šest mjeseci da zaustave uvoz ruske nafte koja se isporučuje pomorskim putem i osam mjeseci za naftne derivate, saopštila je Evropska komisija.

Rok teče od formalnog usvajanja sankcija, što se planira ove nedjelje.

"Želimo da zaustavimo rusku ratnu mašinu"

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel tvitovao je u ponedjeljak veče da se sporazum odnosi na više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije čime se, kako je naveo, "blokira ogroman izvor finansiranja za njenu ratnu mašinu".

"Maksimalan pritisak na Rusiju da okonča rat", tvitovao je on.

Michel je najavio da će nove sankcije, za čije uvođenje je potrebna podrška svih 27 članica, biti pravno garantovane do srijede.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je novinarima posle prvog dana samita EU u Briselu da su se lideri postigli "načelan" dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

"Veoma mi je drago što su se lideri u načelu saglasili o šestom paketu sankcija. Savjet bi sada trebalo da finalizuje zabranu 90 odsto uvoza ruske nafte do kraja godine. To je važan korak naprijed. Kada je riječ o preostalih 10 odsto, uskoro ćemo se vratiti na pitanje nafte koja se isporučuje naftovodom", rekla je ona.

Evropska unija već je uvela pet rundi sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini. Sankcionisala je više od 1.000 pojedinaca, među kojima su i ruski predsjednik Vladimir Putin i najviši zvaničnici vlade, kao i oligarsi bliski Kremlju, banke, industrija uglja...

Međutim, šesti paket mjera, objavljen 4. maja, bio je blokiran zbog strahovanja u pogledu zaliha nafte. Mađarski premijer Viktor Orban poručivao je da će podržati nove sankcije samo ako se Mađarskoj garantuju zalihe nafte, a uoči samita je naveo da još nema kompromisa. Mađarska uvozi više od 60 odsto svojih zaliha iz Rusije i zavisi od sirove nafte koja se isporučuje kroz naftovod Družba.

Kada je predsjednica Evropske komisije predložila nove mjere, prvobitni cilj bio je da se fazno obustavi uvoz ruske sirove nafte u roku od 6 mjeseci i naftnih derivata do kraja godine.

Diplomate su saopštile da će dogovor otvoriti put za stupanje na snagu drugih elemenata šestog paketa evropskih sankcija, među kojima je odluka da se najvećoj ruskoj banci Sberbanci odsiječe pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Paket obuhvata i zamrzavanje imovine i uvođenje zabrane putovanja više pojedinaca, dok se tri velika ruska državna medija sprečavaju da emituju svoj sadržaj na teritoriji EU.

EU iz Rusije uvozi oko 40 odsto zaliha prirodnog gasa i 25 procenata nafte.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG