Linkovi

Mađarska pooštrava pravila kojima se reguliše abortus


HUNGARY
HUNGARY

Mađarska desničarska vlada izdala je uredbu kojom će od doktora zahtijevati da ženama koje traže abortus predoče vitalne znakove fetusa, što je obaveza koja pooštrava relativno liberalna pravila o abortusu u zemlji.

Uredba izdata u ponedjeljak navodi da zdravstveni radnici moraju dati trudnicama "jasno prepoznatljive indikacije vitalnih znakova fetusa" prije nego što nastave sa bilo kakvom procedurom. Uredba stupa na snagu 15. septembra.

U saopćenju od ponedjeljka, Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da "skoro dvije trećine Mađara povezuje početak djetetovog života s prvim otkucajima srca", te da moderna oprema može otkriti otkucaje srca u ranoj trudnoći, što može pružiti "sveobuhvatnije informacije za trudnice".

Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i ostali su uglavnom nepromijenjeni otkako je procedura legalizovana tokom socijalističkog perioda u zemlji 1953. godine.

Mađarska nacionalistička vlada, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, predstavlja sebe kao šampiona tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ponudila je značajne porezne olakšice i subvencije za porodice koje imaju više djece u nastojanju da poveća stopu nataliteta u opadanju u zemlji.

Vlada je također u mađarskom ustavu iz 2011. godine navela da će “život fetusa biti zaštićen od začeća”, ali nije nastojala značajno pooštriti zakone o abortusu.

U objavi na Facebooku u utorak, Dora Duro, poslanica radikalne desničarske stranke Naša domovina, preuzela je zasluge za nove zahtjeve, napisavši da je vlada usvojila prijedlog njene stranke da se od trudnica zahtijeva da čuju otkucaje srca fetusa prije nego što prekinu trudnoću.

"Ovo je prvi potez protiv abortusa od njegove regulacije 1956. godine, razbijanje decenijama starog tabua", napisala je Duro.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG