Linkovi

SAD osudile komentare mađarskog premijera Orbana o rasi


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Sjedinjene Države su osudile kao "neoprostive" opaske mađarskog premijera Viktora Orbana koji upozorava na stvaranje "naroda mješovitih rasa".

Američka izaslanica za borbu protiv antisemitizma Deborah Lipstadt rekla je da je "duboko uznemirena" zbog "upotrebe retorike koja jasno evocira nacističku rasnu ideologiju" od strane premijera na desnici nacionalista.

Decenijama nakon završetka Holokausta, "neoprostivo je da vođa osvjetljava nacistička masovna ubistva", rekao je Lipstadt.

Portparol State Departmenta Ned Price pročitao je Lipstadtovu izjavu novinarima tokom brifinga 28. jula. Price je dodao da Orbanove primjedbe "ne odražavaju zajedničke vrijednosti koje vezuju Sjedinjene Države za Mađarsku".

Orban je izazvao talas oštrih kritika nakon što je 23. jula upozorio na miješanje sa "ne-Evropljanima" u govoru u rumunskoj regiji Transilvanija, gdje živi značajna etnička mađarska manjina.

On je branio svoje komentare ranije 28. jula, rekavši da oni predstavljaju "kulturno, civilizacijsko stanovište".

"Dešava se ponekad da govorim na način koji može biti pogrešno shvaćen... pozicija koju zastupam je kulturno, civilizacijsko stanovište", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom tokom jednodnevne posjete susjednoj Austriji.

U svom govoru od 23. jula na ljetnjem univerzitetu Baile Tusnad, Orban je rekao: "Selimo se, radimo negdje drugdje, miješamo se unutar Evrope, ali ne želimo da budemo miješana rasa", "multietnički" narod koji bi se mešao sa "ne-Evropljanima".

Tokom istog govora, činilo se da je Orban aludirao i na plinske komore koje su koristili nacisti u Njemačkoj kada je kritikovao plan Brisela za smanjenje evropske potražnje za gasom za 15 posto nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Na primjer, postoji najnoviji prijedlog Komisije EU koji kaže da bi svi trebali biti u obavezi da smanje potrošnju plina za 15 posto. Ne vidim kako bi to trebalo sprovesti, iako za to postoji njemačko znanje iz prošlosti, mislim", rekao je Orban hiljadama ljudi.

Mađarska je bila jedina članica EU koja se protivila planu smanjenja gasa, koji je ove sedmice prošao većinom glasova.

Dugogodišnja Orbanova savjetnica, Zsuzsa Hegedus, dala je ostavku 26. jula, ocijenivši Orbanov govor "čistim nacističkim tekstom", dok su predstavnici jevrejske zajednice izrazili uzbunu.

Nazvavši Orbanov govor "glupim i opasnim", Međunarodni komitet Aušvica pozvao je EU da nastavi da se distancira od "Orbanovog rasističkog prizvuka i da jasno stavi do znanja svijetu da gospodin Orban nema budućnost u Evropi".

Govor podsjeća preživjele Holokausta "na mračna vremena njihove vlastite isključenosti i progona", rekao je potpredsjednik organizacije Christoph Heubner u izjavi od 26. jula.

Više od pola miliona mađarskih Jevreja sistematski je istrijebljeno tokom nacističkog holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Heubner je pozvao EU, a posebno austrijskog Nehammera, da zauzme stav uoči Orbanove posjete i distancira se od "Orbanovih rasističkih prizvuka".

Nehammer je 28. jula rekao da je to pitanje "riješeno... prijateljski i potpuno jasno", dodajući da njegova zemlja "snažno osuđuje... svaki oblik rasizma ili antisemitizma".

Austrija je prva zemlja EU koja je ugostila Orbana na razgovorima otkako je osvojio četvrti mandat uzastopno u aprilu.

Mađarski premijer je u prošlosti ciljao na migrante iz Afrike i Bliskog istoka, kao i na nevladine organizacije koje ih podržavaju, ograničavajući pravo na traženje azila i postavljajući barijere na granicama, piše AFP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG