Linkovi

Liz Cheney: Trump nije sposoban za funkciju predsjednika Sjedinjenih Država


Liz Cheney 
Liz Cheney 

Kongresmenka Liz Cheney, koja je uključena u istragu o napadu na Capitol 6. januara 2021, rekla je u nedjelju da je Donald Trump učestvovao u "najozbiljnijem nedoličnom ponašanju" od svih predsjednika SAD-a u historiji tako što je podsticao haos, a zatim više od tri sata odbijao opozvati pristalice.

Trump nagoviještava još jednu kandidaturu za Bijelu kuću 2024. godine, ali Cheney, potpredsjednica istražnog odbora Kongresa, rekla je u nedjelju za CNN-ovu emisiju State of the Union da "po meni nema sumnje da nije sposoban" za izabranu funkciju i "nikada više ne bi trebao biti blizu Ovalnog ureda".

Cheney, glasna Trumpova kritičarka, objavila je svoju posljednju kritiku protiv svojih kolega republikanaca nekoliko dana nakon što su svjedoci rekli panelu Zastupničkog doma da je Trump ignorirao molbe pomoćnika Bijele kuće, republikanskih kongresmena, konzervativnih televizijskih komentatora i članova porodice da opozove oko 2.000 svojih pristalica dok su pokušavali spriječiti Kongres da potvrdi da ga je Joe Biden pobijedio na izborima 2020.

Trump je često napadao komitet koji istražuje njegovu ulogu u raspirivanju nereda pozivajući svoje pristalice da marširaju do Capitola i "pakleno se bore".

Trump je kritikovao nekoliko svojih bivših pomoćnika jer su se okrenuli protiv njega i svjedočili o onome što su vidjeli u Bijeloj kući na dan nereda.

Trump je na političkom skupu u Arizoni u petak uveče rekao: "Ako objavim da se više neću kandidovati za političku funkciju, progon Donalda Trumpa bi odmah prestao."

Izgrednici su upali Capitol, sukobili se s policijom i natjerali zakonodavce i tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da bježe radi svoje sigurnosti. Usred pobune, Trump je ismijao Pencea jer nije imao "hrabrosti" da blokira potvrdu glasanja na Elektorskom koledžu koji pokazuje da je Biden pobijedio.

Predsjednik Donald Trump govori na skupu u Washingtonu, 6. januara 2021.
Predsjednik Donald Trump govori na skupu u Washingtonu, 6. januara 2021.

Cheney je rekla da komitet još uvijek traži svjedočenje od Stevea Bannona, nekadašnjeg Trumpovog pomoćnika koji je u petak osuđen za nepoštovanje Kongresa jer je odbio da se povinuje pozivu vijeća za svjedočenje. Nedugo prije suđenja prošle sedmice, Bannon je rekao da je sada voljan svjedočiti.

"Mislim da je jasno da Steve Bannon ima informacije koje su potrebne odboru", rekla je Cheney.

Navela je njegov komentar da će Trump proglasiti pobjedu u noći izbora bez obzira na prebrojavanje glasova, što je Trump zaista i učinio.

Cheney je također napomenula da je Bannon 5. januara 2021. predvidio da će "sutra izbiti pakao", ostavljajući istražno vijeće da se zapita šta je Bannon prije znao o neredima na Capitolu i od koga.

XS
SM
MD
LG