Linkovi

Stiv Benon proglašen krivim za nepoštivanje Kongresa


Bivši strateg Bijele kuće Stiv Benon razgovara sa novinarima po izlasku iz federalne sudnice, 18. jula 2022.
Bivši strateg Bijele kuće Stiv Benon razgovara sa novinarima po izlasku iz federalne sudnice, 18. jula 2022.

Stiv Benon, ključni saradnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i uticajna ličnost američke desnice, u petak je proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa, zato što se oglušio o poziv komisije koja istražuje prošlogodišnji napad na Kapitol.

Porota je proglasila 68-godišnjeg Benona krivim po dvije tačke optužnice zbog odbijanja da svjedoči ili dostavi tražena dokumenta komisiji Predstavničkog doma, dok istražuje nerede 6. januara 2021, kada su Trumpove pristalice upale u zgradu Kongresa i pokušale da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

Svaka tačka optužnice za nepoštovanje Kongresa znači zatvorsku kaznu od 30 dana do godinu, kao i novčanu kaznu koja može da iznosi od 100 do 100.000 dolara.

Porota u kojoj su bile četiri žene i osmorica muškaraca je poslije manje od tri sata razmatranja donijela odluku, koja je prvi uspjeh za tužilaštvo u slučajevima nepoštovanja Kongresa od 1974. godine, kada je jedan sudija zaključio da je Gordon Lidi, jedan od učesnika afere Watergate koja je dovela do smjene predsjednika Ričarda Niksona, kriv zbog tog čina.

Benon je bio ključni savjetnik republikanca Trumpa u kampanji 2016, a zatim služio kao njegov glavni strateg u Bijeloj kući tokom 2017, dok nije došlo do spora koji su kasnije izgladili. Benon takođe ima izuzetno važnu ulogu u svijetu desničarskih medija.

Njegova odbrana je u petak u svojoj završnoj reči porotnicima nagovijestila da je Benon politička meta, a glavni svjedok tužilaštva je opisan kao politički motivisani demokrata kojio je povezan sa jednim od tužilaca. Tužilaštvo je tvrdilo da je Benon pokazao nepoštovanje Kongresa i da mora da odgovora zbog tog nezakonitog prkošenja.

Tužiteljka Moli Geston rekla je porotnicima da je napad na Kongres bio "crni dan" za Ameriku i dodala: "Nema nikakve politike u u želji da se sazna zbog čega se dogodio 6. januar, i postara da se on nikada ne ponovi."

ARHIVA: Stiv Benon sa potpredsednikom Majkom Pensom i drugim najvišim saradnicima bivšeg predsednika Donalda Trampa u Ovalnoj kancelariji Bele kuće 28. januara 2017.
ARHIVA: Stiv Benon sa potpredsednikom Majkom Pensom i drugim najvišim saradnicima bivšeg predsednika Donalda Trampa u Ovalnoj kancelariji Bele kuće 28. januara 2017.

Evan Korkoran, jedan od Benonovih advokata, pitao je porotu: "Pitanje je - zašto? Zašto je Stiv Benon izdvojen?"

Suđenje je sadržalo dva dana svjedočenja. Tužioci su ispitali samo dvoje svjedoka, dok odbrana nije pozvala nijednog.

Trump je prošle godine pozvao svoje saradnike da ne sarađuju sa komisijom, optužujući je da pokušava da mu nanese političku štetu.

Još jedan Trumpov savjetnik, Piter Navaro, je odvojeno optužen za nepoštovanje Kongresa u junu, zato što je odbio da se pojavi i da iskaz komisiji. Suđenje je zakazano za novembar.

Sekretarijat za pravosuđe odlučio je da ne goni krivično drugu dvojicu Trumpovih saradnika, Marka Medouza i Danijela Skavinoa, zato što su odbili da odgovore na zahtjeve komisije. Za razliku od Benona, Medouz je neke od zapisa svojih komunikacija predao komisiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG