Linkovi

Ukrajina dobija projektile, haubice, dok Zelenski očekuje dobre vijesti o oružju


U.S. Marine Corps M777 howitzers shipped to support Ukraine
U.S. Marine Corps M777 howitzers shipped to support Ukraine

Ukrajina je počela primati protubrodske projektile Harpoon iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, oružje koje će ojačati snage u borbi protiv ruske invazije, rekao je u subotu ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov.

"Obalna odbrana naše zemlje neće biti ojačana samo projektilima Harpoon - koristit će ih obučeni ukrajinski timovi", napisao je Reznikov na svojoj Facebook stranici.

Rekao je da će se rakete obala-brod Harpoon koristiti zajedno s ukrajinskim projektilima Neptun za odbranu obale, uključujući južnu luku Odesa.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odesa na jugu Ukrajine, rekao je u online objavi da nam je "predano toliko harpuna da možemo potopiti cijelu rusku Crnomorsku flotu. Zašto ne?"

Prošlog mjeseca Moskva, vodeći brod ruske crnomorske flote, potonuo je nakon, kako je Ukrajina rekla, protubrodskog raketnog napada. Moskva kaže da je požar izazvao eksploziju streljiva.

Nakon što je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, Rusija je nametnula pomorsku blokadu ukrajinskim lukama, ometajući izvoz vitalnog žita. Također je koristila svoju crnomorsku flotu za lansiranje raketnih napada.

Reznikov je rekao da je Ukrajina također dobila niz teških topničkih oruđa, uključujući modificirane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će ukrajinskoj vojsci omogućiti gađanje ciljeva s većih udaljenosti.

Ukrajina kaže da želi osigurati isporuke višestrukih raketnih bacača M270 proizvedenih u SAD-u.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da se Ukrajina, koja radi na povećanju opskrbe oružjem, približava tački u kojoj će tehnološki nadmašiti Ruse i u smislu svoje sposobnosti za napad.

"Naravno, puno ovisi o našim partnerima i njihovoj spremnosti da Ukrajini pruže sve što je potrebno za zaštitu slobode. I očekujem dobre vijesti o tome sljedeće sedmice", rekao je u kasnonoćnom videu, ne iznoseći detalje.

Savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je kasno u subotu da će "oružje koje nam je tako očajnički potrebno vrlo vjerojatno uskoro biti isporučeno".

Ključni će biti sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu sredinom juna, kojem će prisustvovati Reznikov, rekao je Arestovych na televiziji društvenih medija. "Ako saveznici na Zapadu ne odugovlače... onda će se oko 20. juna situacija na fronti uvelike promijeniti u našu korist."

Rusija kaže da su njezine snage u "specijalnoj operaciji" demilitarizacije Ukrajine i oslobađanja od radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici to nazivaju lažnim izgovorom za agresivni rat.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG