Linkovi

Putin kaže da je voljan da razgovara o obnavljanju isporuka žitarica iz Ukrajine


UKRAINE-CRISIS/GRAIN-RUSSIA
UKRAINE-CRISIS/GRAIN-RUSSIA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je liderima Francuske i Njemačke u telefonskom razgovoru u subotu, 28. maja, da je Rusija voljna da razgovara o načinima da se Ukrajini omogući da nastavi isporuke žita iz crnomorskih luka, saopštio je Kremlj.

Rusija i Ukrajina obezbjeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija takođe ključni globalni izvoznik vještačkog đubriva, a Ukrajina je veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

"Sa svoje strane, Rusija je spremna da pomogne u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka," saopštio je Kremlj.

Takođe se navodi da je obavijestio francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca da je Rusija spremna da poveća izvoz đubriva i poljoprivrednih proizvoda ako joj budu ukinute sankcije - zahtjev koji je postavio u razgovorima sa italijanskim i austrijskim liderima posljednjih dana.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je koristi u političke svrhe prehrambenu krizu nastalu njenom invazijom na Ukrajinu, zbog čega su cijene žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva porasle.

Rusija je za situaciju okrivila sankcije Zapada protiv nje i miniranje ukrajinskih luka.

Kremlj je saopštio da je Putin takođe rekao da je Rusija spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom.

"Posebna pažnja je posvećena pregovorima koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin je potvrdio otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga," navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG