Linkovi

Rusi zauzeli jedan od ključnih gradova u Donbasu


Evakuacija civila iz Limana, 30. april 2022.
Evakuacija civila iz Limana, 30. april 2022.

Proruske snage na istoku Ukrajine saopštile su da su preuzele kontrolu nad gradom Limanom, oko kojeg su se danima vodile žestoke borbe. Liman je željezničko čvorište u regionu Donbasa i intenzivno je napadan sa svih strana u proteklom periodu.

KIJEV - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksi Arestovič posredno je potvrdio pad Limana, i rekao da to pokazuje da Moskva "poboljšava svoju taktiku".

"Prema nepotvrđenim informacijama, izgubili smo Liman...Dodatno, način na koji su ga Rusi preuzeli pokazuje povišen nivo taktičkih vještina ruske vojske", izjavio je Arestovič.

Pošto su potisnute iz Kijeva i Harkova, ruske snage nisu do sada postigle ovoliku prednost na frontu u Donbasu.

Ruske snage takođe pokušavaju da opkole gradove Sjevjerodonjeck i Lisčansk i potisnu odatle ukrajinsku vojsku. Grad Popasna je žestoko granatiran.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG