Linkovi

Zelenski Zapadu: Prestanite se igrati sa Rusijom i završite rat


Children walk among buildings destroyed during fighting in Mariupol, in territory under the government of the Donetsk People's Republic, eastern Ukraine, May 25, 2022.
Children walk among buildings destroyed during fighting in Mariupol, in territory under the government of the Donetsk People's Republic, eastern Ukraine, May 25, 2022.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je Zapad da se prestane igrati s Rusijom i uvede joj strože sankcije kako bi okončao njezin "besmisleni rat" u Ukrajini, dodajući da će njegova zemlja ostati neovisna, samo je pitanje po kojoj cijeni.

Zelenskiyeve kritike Zapada jačale su posljednjih dana dok se Europska unija polako kreće prema mogućem embargu na rusku naftu i dok tisuće ruskih vojnika pokušavaju opkoliti dva istočna grada Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Tri mjeseca nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je odustala od napada na glavni grad Kijev i pokušava konsolidirati kontrolu nad industrijskom istočnom regijom Donbasa, gdje podržava pobunu separatista od 2014. godine.

Zapadni vojni analitičari vide bitku za Sjeverodonetsk i Lysychansk kao moguću prekretnicu u ratu nakon promjene zamaha prema Rusiji nakon predaje ukrajinskog garnizona u Mariupolju prošle sedmice.

"Ukrajina će uvijek biti nezavisna država i neće biti slomljena. Pitanje je samo koju će cijenu naš narod morati platiti za svoju slobodu i koju će cijenu platiti Rusija za ovaj besmisleni rat protiv nas", rekao je Zelenskiy u kasnonoćnom obraćanju u četvrtak.

"Katastrofalni događaji bi se još uvijek mogli zaustaviti kada bi svijet tretirao situaciju u Ukrajini kao da je suočen s istom situacijom, ako se sile ne bi poigravale s Rusijom, već stvarno pritisnule da okončaju rat."

Zelenskiy se požalio na nesuglasice unutar EU oko dodatnih sankcija Rusiji i upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

EU raspravlja o šestom krugu kaznenih mjera, uključujući embargo na uvoz ruske nafte. Za to je potrebna jednoglasnost, ali Mađarska se protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njena ekonomija previše patila.

Mađarskoj je potrebno 3-1/2 do 4 godine da se odmakne od ruske sirove nafte i napravi ogromna ulaganja kako bi prilagodila svoju ekonomiju, a dok se ne postigne dogovor o svim pitanjima, ne može podržati predloženi embargo EU na naftu, rekao je visoki mađarski pomoćnik.

Zelenskiy je rekao da Rusija dobija milijardu eura dnevno od 27-članog bloka za opskrbu energijom.

"Koliko će još sedmica Evropska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?" upitao.

"Pritisak na Rusiju je doslovno pitanje spašavanja života. Svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se 'pacifikuje' agresor na račun žrtve samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno."

Komentari Zelenskog obilježavaju drugi dan zaredom da je zaoštrio svoju kritiku pristupa svijeta ratu.

U srijedu je odbacio sugestije da Kijev učini ustupke kako bi donio mir, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938.

Summit EU-a od 30. do 31. maja mogao bi vidjeti podjele između članica koje žele čvrst stav prema Rusiji i onih koje pozivaju na prekid vatre.

Rusko napredovanje

Ruske snage napale su u četvrtak s tri strane kako bi pokušale opkoliti ukrajinske snage u Sjeverodonjecku i Lysychansku, priopćila je ukrajinska vojska. Ako dva grada koji se nalaze na rijeci Siverski Donec padnu, gotovo cijela provincija Donbas Lugansk bila bi pod ruskom kontrolom.

Napredovanje Rusije u Donbasu poduprto je masivnim topničkim bombardiranjem. Ukrajinska vojska priopćila je da je u četvrtak granatirano 50 gradova u provincijama Donjeck i Lugansk.

Guverner Luganska Serhiy Gaidai rekao je da je pet civila ubijeno u Sjeverodonjecku u 24 sata.

U četvrtak je rekao da je oko 150 ljudi pokopano u masovnoj grobnici u jednoj četvrti Lysychansk jer je za obitelji preopasno prikupljati tijela i pokapati ih pojedinačno. Rusija kaže da ne gađa civile.

Šef ukrajinskih oružanih snaga, Valeriy Zaluzhny, pozvao je na Telegramu na više zapadnog oružja, posebice "oružja koje će nam omogućiti da neprijatelja pogodimo na velikoj udaljenosti".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kasnije je upozorio da bi bilo kakve isporuke oružja koje bi mogle doći do ruskog teritorija bile "ozbiljan korak prema neprihvatljivoj eskalaciji".

Opasnost od eskalacije

Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama dale su Ukrajini dalekometno oružje, uključujući haubice M777 i protubrodske rakete Harpoon, iz Danske.

Washington čak razmatra da Kijevu pruži raketni sustav s dometom stotina kilometara, a s Kijevom je razgovarao o opasnosti od eskalacije ako udari duboko u Rusiju, rekli su američki i diplomatski dužnosnici Reutersu.

"Zabrinuti smo zbog eskalacije, a ipak još uvijek ne želimo postavljati geografska ograničenja ili im previše vezati ruke s stvarima koje im dajemo", rekao je jedan američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija očekuje da će Ukrajina prihvatiti njezine zahtjeve u bilo kakvim mirovnim pregovorima.

Želi da Ukrajina prizna ruski suverenitet nad poluotokom Krim koji je Moskva zauzela 2014. i neovisnost teritorija na koji su separatisti polagali pravo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG