Linkovi

Ukrajina kaže da bi je rusko napredovanje moglo prisiliti na povlačenje u dijelu istoka


Service members of pro-Russian troops drive an armoured vehicle in Popasna
Service members of pro-Russian troops drive an armoured vehicle in Popasna

Ukrajinske snage možda će se morati povući iz svog posljednjeg džepa u regiji Lugansk kako bi izbjegle zarobljavanje, rekao je ukrajinski dužnosnik, dok ruske trupe pritiskaju napredovanje na istoku koje je pomaknulo zamah tromjesečnog rata.

Povlačenje bi moglo dovesti ruskog predsjednika Vladimira Putina bliže njegovom cilju potpunog zauzimanja regija Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine. Njegove trupe zauzele su se u dva područja koja su zajedno poznata kao Donbas dok su neke gradove raznijeli do pustoši.

Guverner Luganska, Serhiy Gaidai, rekao je da su ruske trupe ušle u Sjeverodonetsk, najveći grad Donbasa koji još uvijek drži Ukrajina, nakon što su danima pokušavali opkoliti ukrajinske snage, iako je dodao da ruske snage neće moći zauzeti regiju Luhansk "kao što su analitičari predviđali".

"Imat ćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo. Međutim, moguće je da ćemo se, kako ne bismo bili okruženi, morati povući", rekao je Gaidai na Telegramu.

Gaidai je rekao da je 90 posto zgrada u Sjeverodonetsku oštećeno, a 14 nebodera je uništeno u posljednjem granatiranju.

Govoreći za ukrajinsku televiziju, Gaidai je rekao da se u regiji nalazi oko 10.000 ruskih vojnika i da oni "pokušavaju ostvariti dobitke u bilo kojem smjeru".

Rekao je da je nekoliko desetaka medicinskog osoblja boravilo u Sjeverodonetsku, ali da su se zbog granatiranja suočili s poteškoćama u dolasku do bolnica.

Reuters nije mogao samostalno provjeriti informacije.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina štiti svoju zemlju "koliko naši trenutni odbrambeni resursi dopuštaju". Ukrajinska vojska priopćila je da je u petak odbila osam napada u Donjecku i Lugansku, uništivši tenkove i oklopna vozila.

"Ako okupatori misle da će Lyman i Sjeverodonjeck biti njihovi, varaju se. Donbas će biti ukrajinski", rekao je Zelenskiy u obraćanju.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u subotu da su ukrajinske snage odbile osam napada u regijama Donjeck i Lugansk u posljednja 24 sata. Napadi Rusije uključivali su topničke napade na područje Sjeverodonjecka "bez uspjeha", navodi se.

Analitičari Instituta za proučavanje rata, think-tanka sa sjedištem u Washingtonu, rekli su, iako su ruske snage započele izravne napade na naseljena područja Sjeverodonetsk-a, vjerojatno će teško zauzeti sam grad.

"Ruske snage su tijekom cijelog rata imale loš učinak u operacijama na izgrađenom urbanom terenu", rekli su.

Ruske trupe napredovale su nakon što su prošlog tjedna probile ukrajinske linije u gradu Popasna, južno od Sjeverodonetsk. Ruske kopnene snage zauzele su nekoliko sela sjeverozapadno od Popasne, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Do tog mjesta su u četvrtak došli Reutersovi novinari na teritoriju pod ruskom kontrolom, Popasna je bila u ruševinama. Vidjelo se napuhano tijelo mrtvaca u borbenoj uniformi kako leži u dvorištu.

Stanovnica Natalia Kovalenko napustila je podrum u kojem se skrivala u olupini svog stana, čiji su prozori i balkon razneseni. Rekla je da je granata pala u dvorište usmrtivši dvije osobe, a ranivši osam.

"Umorni smo od tolikog straha", rekla je.

Ruski napredak na istoku uslijedio je nakon povlačenja njezinih snaga s prilaza glavnom gradu Kijevu i ukrajinske protuofanzive koja je potisnula njezine snage iz drugog ukrajinskog grada, Harkova.

Ruske snage granatirale su u četvrtak dijelove Harkova prvi put u nekoliko dana ubivši devet osoba, priopćile su vlasti. Kremlj poriče da je ciljao civile u, kako je rekao, "posebnoj vojnoj operaciji".

Glavni stožer Ukrajine rekao je u subotu, iako nije bilo novog napada na grad, bilo je višestrukih ruskih napada na obližnje zajednice i infrastrukturu.

Na jugu, gdje je Moskva zauzela dio teritorija od invazije 24. februara, uključujući luku Mariupolj, ukrajinski dužnosnici kažu da Rusija ima za cilj nametnuti trajnu vlast.

U regiji Herson na jugu, ruske snage utvrđuju obranu i granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, rekao je za medije ukrajinski guverner regije. Drugi dužnosnik rekao je da su ruske snage granatirale grad Zelenodolsk.

Na diplomatskom planu, dužnosnici Evropske unije rekli su da bi se do nedjelje mogao postići dogovor o zabrani isporuke ruske nafte morem, koja čini oko 75% opskrbe bloka, ali ne naftovodom, što je kompromis za pridobijanje Mađarske i čišćenje puta za nove sankcije.

Zelenskiy je optužio EU da koči oko zabrane ruske energije, rekavši da blok finansira ruski rat i da odgađanje "samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno".

U telefonskom razgovoru s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, Putin je ostao pri svom stavu da se globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom može riješiti samo ako Zapad ukine sankcije.

Nehammer je rekao da je Putin izrazio spremnost razgovarati o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom, ali je dodao: "Složeno je pitanje je li stvarno spreman pregovarati".

I Rusija i Ukrajina su glavne izvoznice žitarica, a ruska blokada luka zaustavila je isporuke, što je dovelo do rasta svjetskih cijena. Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka.

Rusija je svoj napad dijelom opravdala time što je osigurala da se Ukrajina ne pridruži vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD-om. No, rat je natjerao Švedsku i Finsku, obje neutralne tijekom Hladnog rata, da se prijave za pridruživanje NATO-u u jednoj od najznačajnijih promjena u evropskoj sigurnosti posljednjih desetljeća.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG