Linkovi

Republikanci u Senatu blokirali zakon kojim bi se zaštitilo pravo na abortus


Demokratske članice Predstavničkog doma protestuju zbog mogućnosti ukidanja prava na abortus u vreme glasanja u Senatu o zakonu kojim bi se presuda u slučaju Rou protiv Vejda pretvorila u federalni zakon, 11. maja 2022.
Demokratske članice Predstavničkog doma protestuju zbog mogućnosti ukidanja prava na abortus u vreme glasanja u Senatu o zakonu kojim bi se presuda u slučaju Rou protiv Vejda pretvorila u federalni zakon, 11. maja 2022.

Američki Senat nije izglasao zakon kojim bi se pravo na abortus, zaštićeno presudom Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, pretvorilo u federalni zakon. Republikanci su filibasterom blokirali glasanje o zakonu, čime su se jasno vidjele stranačke podjele u vezi sa istorijskom sudskom odlukom.

Bio je to pokušaj da se sačuva skoro 50 godina stara sudska presuda kojom se proglašava ustavno pravo na abortus, a kojoj sada prijeti ozbiljna opasnost da bude poništena u Vrhovnom sudu odlukom konzervativne većine.

Prije glasanja, nekoliko desetina demokrata iz Predstavničkog doma, pretežno žena, marširalo je od Predstavničkog doma do Senata skandirajući: "Moje tijelo, moja odluka". Oni su zatim ušli u salu Senata i tiho sjedili na mjestima za publiku dok su senatori raspravljali o pravu na abortus.

Prošlog septembra, Predstavnički dom je glasao 218 prema 211 da se usvoji prijedlog zakona o pravu na abortus skoro identičan senatskom prijedlogu.

Predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da usvoji zakon kojim bi se zaštitile usluge abortusa za milione Amerikanki. Međutim, tijesna većina njegove stranke nije bila dovoljna da se prevaziđe filibaster republikanaca (pravilo kojim se u Senatu zahtijeva većina od 60 glasova da bi se okončala debata o većini pitanja i prešlo na glasanje). Republikanci decenijama rade na tome da postave konzervativne sudije u Vrhovni sud i ukinu presudu Rou protiv Vejda.

Svih 50 republikanaca glasalo je da se blokira glasanje o zakonskom prijedlogu a pridružio im se jedan demokrata, senator Džo Menčin.

Protest ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu posle objave da bi moglo da bude ukinuto pravo na abortus
Protest ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu posle objave da bi moglo da bude ukinuto pravo na abortus

"Građani Amerike nas gledaju", rekao je prije glasanja lider senatske većine Čak Šumer. "Javnost neće zaboraviti na kojoj su strani bili senatori danas."

U Kongresu se godinama vodi bitka povodom politike o abortusu ali je glasanje u srijedu, o zakonskom prijedlogu koji je usvojen u Predstavničkom domu, dobilo novu hitnost poslije objavljivanja nacrta mišljenja Vrhovnog suda koji pokazuje da većina sudija želi da ukine odluku "Rou protiv Vejda", za koju mnogi smatraju da predstavlja zakon sama po sebi.

Vrhovni sud će svoju konačnu odluku objaviti tokom ljeta a sigurno je da će se njen efekat osjećati širom zemlje i u kampanji za izbore na kojima će se odrediti koja stranka kontroliše Kongres.

Mjere bezbjednosti bile su snažne na Kapitolu, gde je potpredsjednica SAD Kamala Harris predsjedavala Senatom, kao i na ispred Vrhovnog suda gdje se od prošle nedelje kada je procurio nacrt zakona svakodnevno okupljaju demonstranti.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je jedan od tvoraca inicijative da se postavljaju konzervativne sudije u Vrhovni sud - uključujući troje za vrijeme Trumpove ere - pokušao je da umanji značaj posljedica potencijalnih promjena u federalnoj politici prema abortusu. “Tim pitanjima će se baviti na državnom nivou", rekao je Mekonel.

Oko polovina država je već usvojila zakone kojima se dodatno ograničava ili zabranjuje abortus, uključujući i zakone koji će stupiti na snagu istog trenutka kada Vrhovni sud donese odluku.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca želi da se sačuva pristup abortusu u ranim stadijumima trudnoće, ali su gledišta kompleksnija i raznovrsnija kada se govori o abortusu u kasnijim fazama trudnoće.

XS
SM
MD
LG