Linkovi

Izvještaj: Vrhovni sud SAD bi mogao da ukine pravo na abortus


Protest ispred Vrhovnog suda u Washingtonu posluhe objave da bi moglo da bude ukinuto pravo na abortus.
Protest ispred Vrhovnog suda u Washingtonu posluhe objave da bi moglo da bude ukinuto pravo na abortus.

Vrhovni sud SAD mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Roe protiv Wadea  iz 1973, objavio je Politico koji je imao uvid u nacrt odluke Vrhovnog suda.

Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u oko polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Ipak, nije jasno da li je nacrt odluke u koji je Politico imao uvid konačan, ili je podložan izmjenama. Vrhovni sud bi svoju odluku o tome trebalo da saopšti u junu ili julu ove godine.

"Roe protiv Wadea je pogrešan od početka", piše u nacrtu koji je potpisao sudija Saumel Alito, jedan od šestorice konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu. Troje sudija je liberalno.

U nacrtu piše da, suštinski, ne postoji ustavom zagarantovano pravo na abortus, te da će savezne države imati više ovlaštenja da tu oblast regulišu, odnosno zabrane abortus.

"Smatramo da presuda Roe protiv Wadea treba da bude poništena", pišu sudije pozivajući se na presudu iz 1992. kojom se potvrđuje da je pravo na abortus ustavno pravo, ali se državama djelimično dozvoljava da uvode neke restrikcije. "Vrijeme je da uvažimo Ustav i da odlučivanje o abortusu vratimo narodnim predstavnicima."

Portparolka Vrhovnog suda nije potvrdila da li su navodi Politica tačni.

Poltico je naveo da je redakciji jedna osoba, dobro upoznata sa slučajem, dostavila kopiju nacrta odluke. Navodi se i da su sudije razgovarale o poništavanju prava na abortus još u decembru prošle godine, te da je petoro (od devet) glasalo za, a da je sudiji Samuelu Alitu pripalo da pisanim putem obrazloži odluku.

Ovaj izvještaj objavljen je u trenutku kada nekoliko saveznih država, koje vode republikanci, pokušava da zabrani abortus i prije odluke Vrhovnog suda. Kritičari takvih politika kažu da će najveće posljedice snositi siromašne žene, koje neće imati sredstava da prekinu trudnoću u nekoj drugoj državi.

Pitanje abortusa u Americi mobiliše birače sa obje strane političkog spektra.

Anketa koju su radili AP i NORC u decembru 2021. pokazala je da demokrate u većoj mjeri nego ranije žele da zaštite pravo na abortus i da to vide kao jedan od prioriteta vlade. Pokazalo se i da većina smatra da abortus treba da bude legalan u većini slučajeva. Ipak, ima i onih koji misle da abortus treba zabraniti poslije prvog tromjesečja.

Sudija Alito u nacrtu piše da sud ne može da predvidi kako će javnost reagovati na odluku, ali da to i ne treba da radi.

"Ne možemo dozvoliti da na naše odluke utiču spoljni faktori, kao što je briga kako će javnost reagovati".

Lideri demokrata u Kongresu, Nancy Pelosi i Chuck Schumer, u zajedničkom saopštenju su ocijenili da je, ako je izvještaj tačan, "Vrhovni sud na putu da uvede najveću zabranu u proteklih 50 godina, za sve Amerikance, ne samo za žene".

Konzervativci, poput državnog tužioca Mississippija Lynna Fitcha, pozdravili su ovakvu potencijalnu odluku Vrhovnog suda i rekli da čekaju zvanični ishod. Mississippi je jedna od država koja želi da zabrani abortus i čiji se argumenti razmatraju pred Vrhovnim sudom.

Nije moguće unaprijed znati kakva će biti odluka Vrhovnog suda, ali pojedinim stručnjacima navodi Poltica djeluju autentično.

Advokat Neal Katyal, koji je radio za penzionisanog sudiju Vrhovnog suda Stephen Breyer, napisao je na Twitteru da mu nacrt djeluje legitimno.

"Brojni su znakovi da je ovo mišljenje legitimno, takvu dužinu i dubinu analize bi bilo teško lažirati. Piše da je autor sudija Alito, i definitivno zvuči kao on", naveo je on.

XS
SM
MD
LG