Linkovi

I Florida donijela strogi zakon o zabrani abortusa


Protest žena na Floridi zbog odluke guvernera da potpiše restriktivan zakon o zabrani abortusa
Protest žena na Floridi zbog odluke guvernera da potpiše restriktivan zakon o zabrani abortusa

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon o zabrani abortusa poslije 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. Florida se tako pridružila konzervativnim državama koje su zabranile abortus, uoči rasprave o tom pitanju pred Vrhovnim sudom.

MAJAMI - Florida je do sada bila država u koju su žene sa juga SAD, iz država gdje su bili zabranjeni abortusi, mogle da dolaze, a sa ovim zakonom to neće biti moguće.

Od 1. jula, abortus će biti moguć samo u slučaju da je život majke ugrožen ili da fetus ima ozbiljne anomalije. Prekid trudnoće nije moguć ni u slučaju silovanja, incesta, trgovine ljudima. Florida je do sada dozvoljavala abortus do 24. nedelje trudnoće.

Ron Desantis je poznati republikanac i potencijalni kandidat za predsjedničke izbore 2024.

Republikanci su i u drugim američkim saveznim državama uveli nove restrikcije za abortus. U Teksasu je prekid trudnoće zabranjen poslije 6. nedelje trudnoće.

Guverner Oklahome Kevin Stit je nedavno potpisao zakon kojim se krivično gone klinike za abortus, a kazna je i do 10 godina zatovra.

Guverner Arizone Dag Dusi potpisao je zakon kojim će biti zabranjen abortus poslije 15. nedelje trudnoće, ako Vrhovni sud potvrdi sličnu zabranu u Misisipiju - o čemu će se uskoro raspravljati.

Ako presuda iz 1973. kojom se garantuje pravo na abortus, Ro protiv Vejda, bude ukinuta, moguće je da 26 američkih saveznih država donese restriktivne zakone o abortusu, podaci su Gatmaher instituta, organizacije koja se zalaže za pravo na abortus.

XS
SM
MD
LG