Linkovi

Šta stoji iza američke podrške Ukrajini?


Protest podrške Ukrajini u Filadelfiji, april 2022.
Protest podrške Ukrajini u Filadelfiji, april 2022.

Istraživanje Reutersa i Ipsosa pokazalo je da 73 odsto Amerikanaca podržava odluku administracije da snabdijeva Ukrajinu oružjem, što je najveća podrška od početka invazije Rusije na tu zemlju 24. februara. Velika je podrška i uvođenju sankcija Rusiji.

VAŠINGTON - Kako je ruska invazija na Ukrajinu ušla u treći mjesec, tako Amerikanci sve više iskazuju podršku narodu Ukrajine, a zvanični Washington upućuje veću pomoć Kijevu.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci u velikoj mjeri podržavaju novi paket pomoći od 33 milijarde dolara, za koji je predsjednik Joe Biden zatražio odobrenje od Kongresa. To je dodatak na 13,6 milijardi vojne i humanitarne pomoći koji je Kongres odobrio prošlog mjeseca.

Amerikanci takođe podržavaju Bidenovu politiku primanja ukrajinskih izbjeglica u SAD i ubrzavanje tog procesa. Anketa Galupa sprovedena u prvoj polovini aprila pokazala je da 78 odsto Amerikanaca podržava prihvat i do 100.000 ukrajinskih izbjeglica - što je najveći procenat podrške izbjeglicama od 1939, od kada Galup mjeri taj parametar.

Pomoć izbjeglicama podržavaju glasači obje partije.

"To nije kontroverzno pitanje. A u ovom partijski polarizovanom sistemu, neobično je da se većina republikanaca i demokrata oko nečega slaže", kaže Lidija Saad, istraživačica iz Galupa.

Nedavno istraživanje AP-a i NORC-a pokazalo je da 54 odsto Amerikanaca, uglavnom repulikanaca i nezavisnih glasača, želi da Biden uvede još strože mjere Moskvi.

Neki od razloga za rastuću podršku Amerikanaca su brza eskalacija konflikta, geopolitičke posljedice i raseljavanje miliona ljudi za jako kratko vrijeme.

Amerikanci su i prije invazije više podržavali Ukrajinu nego Rusiju, pokazala je anketa Galupa sprovedena u februaru. Mnogi se i dalje sjećaju priprema za ruski nuklearni napad, kaže Mišel Kelso, profesorka međunarodnih odnosa na univerzitetu Džordž Vašington.

"Mislim da se utapa u istorijski strah od Rusije i tu mogućnost da Rusija realno može da naškodi SAD", rekla je ona za Glas Amerike.

Mnogi Amerikanci, pogotovo demokrate, Moskvu vide kao remetilački faktor na izborima 2016. kada je pobijedio Donald Trump.

Oko milion Amerikanaca ukrajinskog porijekla takođe ima moćan lobi, što se osjeća u dvostranačkoj podršci u Kongresu, a onda i u brzom odobravanju milijardi dolara humanitarne i vojne pomoći Kijevu.

Još jedan faktor koji doprinosi da Amerikanci podržavaju Ukrajinu je i predsjednik Volodimir Zelenski.

"Slika mladog i harizmatsko lidera koji hrabro vodi svoju zemlju mobilisala je podršku. Predsjednik Zelenski je za nas slabiji u ovom sukobu, a mi u ovoj zemlji volimo da podržimo slabije", zaključuje Mišel Kelso.

XS
SM
MD
LG