Linkovi

SAD: Ne vjerujemo da postoji prijetnja od ruske upotrebe nuklearnog oružja


Proba ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat (Foto: AFP/Russian Defence Ministry/Handout)
Proba ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat (Foto: AFP/Russian Defence Ministry/Handout)

Sjedinjene Države ne vjeruju da postoji prijetnja da Rusija upotrijebi nuklearno oružje uprkos nedavnoj eskalaciji retorike u Moskvi, rekao je u petak neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.

"Nastavljamo da pratimo njihove nuklearne kapacitete svakog dana što najbolje možemo i ne procjenjujemo da postoji prijetnja od upotrebe nuklearnog oružja, i nema prijetnje po NATO teritoriju", rekao je zvaničnik novinarima.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da Zapad ne bi trebalo da potcijeni povišeni rizik od nuklearnog konflikta zbog Ukrajine.

Rusija je ranije ovog mjeseca saopštila da planira da do jeseni rasporedi novo testiranu interkontinentalnu balističku raketu "Sarmat", koja ima kapacitete za nuklearni napad na SAD, podsjeća agencija Reuters.

Zapadna strahovanja zbog rizika od nuklearnog rata povećala su se nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu 24. februara, a u govoru ukazao na nuklearne snage Moskve i upozorio da bi bilo koji pokušaj da se Rusija spriječi "doveo do neviđenih posljedica u vašoj istoriji".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ove nedelje da ne očekuje da će dalji vojni neuspjesi Rusije u Ukrajini natjerati Putina da upotrijebi taktičko nuklearno oružje u toj zemlji, ističući da ruski lider ima prostora za manevar i za okončanje konflikta.

Direkror američke CIA-e Vilijam Berns rekao je ranije ovog mjeseca da ne bi trebalo olako shvatiti prijetnju od potencijalne ruske upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, ali da obavještajna agencja nije vidjela mnogo dokaza u praksi koji bi pojačali ta strahovanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG