Linkovi

Evropski zastupnici pozivaju EU da slijedi američki primjer protiv Dodika


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Grupa evropskih zastupnika u Evropskom parlamentu zatražili su od Savjeta Evropske unije i od država članica EU da slijede primjer SAD-a i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, “osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne preduzmu konkretni koraci za deeskalaciju trenutnih tenzija” u BiH.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali evroposlanici koji se bave BiH u Evropskom parlamentu se navodi da oni odlučno osuđuju akcije podjela Milorada Dodika, a EU pozivaju da promijeni “strategiju pomirenja” prema Dodiku.

“Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijelom regionu”, stoji u saopštenju koje su potpisali predstavnici Partije evropskih narodnjaka, socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Oni upozravaju da je u pitanju kredibilitet EU u regionu, zato i traže čvršći, jasniji i kredibilniji pristup Brisela, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila status kandidata.

SAD su u 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za dijela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, članu Predsedništva BiH i lideru SNSD-a, vodeće partije u bh. entitetu RS.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopštio je o sankcijama podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

SAD su time proširile postojeće sankcije iz 2017, dok EU već od 2011. ima postavljen okvir za uvođenje sankcija u BiH.

EU se, međutim, iako su neke od članica to tražile, nije pridružila novim američkim sankcijama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG