Linkovi

Dan 18: Najmanje 35 ubijenih u ruskom napadu na vojni objekat blizu Lavova


Ljekari prevoze vojnika na nosilima, nakon napada na vojnu bazu Javoriv, u bolnicu u Javorivu, Ukrajina, 13. marta 2022. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Ljekari prevoze vojnika na nosilima, nakon napada na vojnu bazu Javoriv, u bolnicu u Javorivu, Ukrajina, 13. marta 2022. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ruske snage lansirale su rakete na vojni objekat blizu Lavova, što je do sada najzapadnija meta u ratu u Ukrajini. Gradonačelnik Ivano-Frankivska, koji je također na zapadu zemlje, rekao je da su Rusi i tamo ponovo gađali aerodrom

Ukrajinska vojska tvrdi da je pokrenula kontranapade u dvije oblasti

Ukrajinska vojska pokrenula je kontranapade protiv ruskih trupa u južnoj Mikolajvskoj i istočnoj oblasti Harkova, izjavio je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Vadim Denisenko.

Upitan o mogućnosti da ruske trupe blokiraju ukrajinsku prijestolnicu Kijev, Denisenko je u razgovoru za državnu televiziju odgovorio da blokade trenutno nema – niti se predviđa u bliskoj budućnosti, javio je Reuters.

Ta agencija nije bila u mogućnosti da nezavisno provjeri ili potvrdi Denisenkovu izjavu o pokretanju kontranapad protiv ruske vojske.

Američki i kineski zvaničnici u ponedjeljak razgovoraju o Ukrajini

Ukrajina je među temama na dnevnom redu kada se u ponedjeljak u Rimu sastanu visoki američki i kineski zvaničnici.

Strane će "razgovarati o tekućim naporima za upravljanje konkurencijom između naše dvije zemlje, te uticaju ruskog rata protiv Ukrajine na regionalnu i globalnu sigurnost", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne.

Američki novinar ubijen u Ukrajini

Američki novinar ubijen je u Ukrajini. List New York Times izrazio je tugu zbog smrti Brenta Renauda. List je naveo da on nije bio na zadatku za Times u Ukrajini, ali je davao doprinos novinama u prošlosti.

Kuleba: Rusi oteli još jednog gradonačelnika

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Twitteru da su ruske snage otele i gradonačelnika Dnjeprorudna Jevhena Metvejeva.

Opširnije:

Najmanje 35 ubijenih u ruskom napadu na vojni objekat blizu Lavova

Ruske snage lansirale su rakete na vojni objekat blizu Lavova, što je do sada najzapadnija meta u ratu u Ukrajini.

Međunarodni centar za mir i stabilnost u Javorivu, nalazi se na manje od 25 kilometara od granice sa Poljskom, članicom NATO-a.

U napadu je poginulo 35 osoba, a ranjeno je 134, rekao je ukrajinski zvaničnik.

U bazi su radili i strani vojni instruktori, ali iz NATO-a saopštavaju da osoblje alijanse nije bilo u bazi u trenutku napada.

Regionalni guverner Maksim Kozicki kazao je da je Rusija ispalila oko 30 raketa na vojnu bazu.

Gradonačelnik Ivano-Frankivska, koji je također na zapadu zemlje, rekao je da su Rusi i tamo ponovo gađali aerodrom, ali da nije bilo žrtava prema prvim podacima.

U Kijevu su se u nedjelju ujutru ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Napadnut voz za evakuaciju izbjeglica, poginuo kondukter

Putnički voz koji je krenuo da pokupi izbjeglice koje su evakuisane iz istočne Ukrajine bio je pod vatrom ruskih snaga, u kojoj je ubijen kondukter, saopštila je ukrajinska nacionalna željeznička kompanija, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kondukter je poginuo, a drugi zaposlenik je prebačen u bolnicu sa povredama kada je voz napadnut u blizini stanice Brusin u oblasti Donjeck, navodi se.

Voz se spremao da pokupi stanovnike koji su evakuisani iz regiona Donjeck i Lugansk na stanici Liman, uključujući 100 djece.

Kompanija kaže da "čini sve napore" da evakuiše sve putnike i posadu voza, kao i evakuisane na stanici.

Stanje na ratištima u Ukrajini jutros

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je najnovije obavještajne podatke, u kojima se navodi da ruske trupe pokušavaju opkoliti ukrajinske snage na istoku dok napreduju iz Harkiva i Mariupolja - koji su bili pod teškom opsadom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da ruske snage koje napreduju sa Krima pokušavaju da zaobiđu Mikolajiv, u pokušaju prolaska na zapad prema Odesi, najvećoj luci i trećem gradu u zemlji.

Rusija plaća visoku cijenu za svako napredovanje dok ukrajinske oružane snage nastavljaju da pružaju čvrst otpor širom zemlje, navodi Ministarstvo odbrane.

Ruske snage granatiraju zapadni dio Ukrajine

Ruske snage lansirale su rakete na vojni objekat blizu Lavova, što je do sada najzapadnija meta u ratu u Ukrajini. Vojni objekat nalazi se na manje od 25 kilometara od granice sa Poljskom, članicom NATO-a, izvještava Reuters.

"Okupatori su izveli vazdušni napad na Međunarodni centar za mir i bezbjednost u Javorivu, u regionu Lavova", saopštila je lokalna administracija.

Guverner Lavova rekao je da je u napadu poginulo devet osoba, a da je ranjeno 57. Prema njegovim navodima, ispaljeno je 30 raketa.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov je rekao da su u bazi radili i strani vojni instruktori, ali da nije poznato da li ih je bilo u vreijme napada.

Gradonačelnik Ivano-Frankivska, koji je također na zapadu zemlje, rekao je da su Rusi i tamo ponovo gađali aerodrom, ali da nije bilo žrtava prema prvim podacima.

U Kijevu su se u nedjelju ujutru ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je ruske snage da će se Ukrajinci "boriti do smrti" ako Rusi pokušaju da okupiraju Kijev.

"Ako im je cilj da bombardovanjem izbrišu istoriju ovog regiona i sve nas unište, onda će doći u Kijev. A ako im je to krajnji cilj, neka dođu, ali će tu živjeti sami", kazao je Zelenski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG