Linkovi

Biden: Direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio bi Treći svjetski rat


Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden još jednom je rekao je da će "jedinstveni i motivisani" NATO braniti svaki pedalj svoje teritorije svom snagom, ali da neće voditi rat sa Rusijom u Ukrajini.

"Direktna konfrontacija NATO-a i Rusije je Treći svjetski rat", poručio je Biden na Twitteru, dodajući da se mora težiti ka tome da se takav ishod izbjegne.

Predsjednik Biden je u petak telefonom razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, saopšteno je iz Bijele kuće. Kako je navedeno, Biden je Zelenskog informisao o potezima koje su preduzele Sjedinjene Države i saveznici da "dodatno podignu cijenu rata za Rusiju".

Biden je također naglasio kako "SAD nastavljaju da povećavaju bezbjednosnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć Ukrajini".

Ranije u petak, Zelenski je u video snimku rekao da je njegova vojska dostigla "stratešku prekretnicu", ali nije precizirao na šta konkretno misli.

"Nemoguće je reći koliko će još dana biti potrebno da odbranimo svoju zemlju, ali je moguće reći da ćemo to uraditi ... jer smo dostigli stratešku prekretnicu", izjavio je Zelenski.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG