Linkovi

Biden uvjerava Zelenskog u podršku SAD pred prijetnjom ruske invazije


Arhiva - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom konferencije u Hersonu, Ukrajina, 12. februara 2021, na fotografiji koju je objavila njegova kancelarija.
Arhiva - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom konferencije u Hersonu, Ukrajina, 12. februara 2021, na fotografiji koju je objavila njegova kancelarija.

Američki predsjednik Joe Biden uputio je uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u posvećenost Washingtona "suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine". Sjedinjene Države kažu da se prijetnja ruske invazije na Ukrajinu nazire kao "izrazita mogućnost" u narednim danima.

Biden je telefonom razgovarao sa ukrajinskim liderom iz predsjedničkog doma Camp David pored Washingtona, gdje američki lider provodi vikend dok zapadni zvaničnici izražavaju povećanu bojazan da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da napadne nekadašnju sovjetsku republiku u narednih nekoliko dana, moguće do srijede.

Bijela kuća je u saopštenju navela da je Biden "jasno stavio do znanja (Zelenskom) da će Sjedinjene Države odgovoriti brzo i odlučno, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, na svaku dalju rusku agresiju na Ukrajinu".

Biden je, međutim, odbacio mogućnost slanja američkih trupa da se bore zajedno sa Ukrajincima u slučaju ruske invazije, istovremeno obećavajući da će uvesti "brze i oštre" ekonomske sankcije Rusiji.

Bijela kuća je saopštila da su se Biden i Zelenski "složili oko važnosti nastavka diplomatije i odvraćanja" od invazije Moskve, iako zapadni diplomatski potezi Putinu do sada nisu uspjeli da okončaju zastoj.

Džejk Salivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, rekao je za CNN-ovu emisiju "Stanje Unije" da SAD ne mogu predvidjeti da li bi Rusija mogla da izvrši invaziju ove nedelje ili nakon što se Olimpijske igre u Pekingu završe za nedelju dana, ali da "postoji jasna mogućnost da će se dogoditi velika vojna akcija".

Dok SAD već nekoliko mjeseci upozoravaju na prijetnju od ruskog napada, Saliven je rekao da je "u posljednjih nekoliko dana" Moskva ubrzala svoje vojno jačanje.

Biden je, u jednosatnom razgovoru sa Putinom u subotu, upozorio ruskog lidera da bi invazija na Ukrajinu izazvala "široko rasprostranjenu ljudsku patnju". Biden je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici ostali posvećeni diplomatiji da okončaju krizu, ali da su "jednako spremni i za druge scenarije".

Rusija je saopštila da Biden i dalje ne uspijeva da se pozabavi glavnim bezbjednosnim problemima Moskve, uključujući odbacivanje mogućeg članstva Ukrajine u vojnom savezu NATO, koji čini 30 zemalja i koji predvode SAD.

Zapadni saveznici su odbacili rusko pravo veta na članstvo u NATO kao neuobičajeno, ali su rekli da su spremni da pregovaraju o drugim bezbjednosnim pitanjima, kao što je pozicioniranje projektila u zemljama NATO najbližim Rusiji, kao i o vježbama obuke NATO trupa.

Ruske snage sada su opkolile veći deo Ukrajine sa više od 130.000 vojnika, na sjeveru Ukrajine u ruskoj saveznici Bjelorusiji i duž istočne granice Ukrajine sa Rusijom, dok su pozicionirali ratne brodove na jugu u Crnom moru duž poluostrva Krim koje je Rusija anektirala od Ukrajine. u 2014. godini.

US Reduces Embassy Staff, Tells Americans: Get Out of Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

"Ne špekulišem o tome šta će se dogoditi", rekao je Salivan, ali je dodao da će SAD i njihovi saveznici nametnuti "značajan strateški (ekonomski) gubitak" Rusiji ako napadne Ukrajinu.

Isključujući mogućnost slanja američke vojske da se bori u Ukrajini, Biden je poslao 5.000 američkih vojnika u zemlje NATO u istočnoevropskim zemljama koje su najbliže Rusiji da pomognu u jačanju njihovih borbenih snaga.

SAD su pozvale sve Amerikance koji žive u Ukrajini da odmah odu, a Ministarstvo odbrane povuklo je 160 vojnih savjetnika koji su pomagali vladi u Kijevu.

Saliven je rekao da SAD vjeruju da bi ruski napad mogao da počne baražom projektila i vazdušnim bombardovanjem, nakon čega slijedi kopnena invazija.

Instruktor pokazuje ženi kako da koristi automatsku pušku "Kalašnjikov", u sklopu treninga ekstremno desne grupe, u Kijevu, 13. februara 2022.
Instruktor pokazuje ženi kako da koristi automatsku pušku "Kalašnjikov", u sklopu treninga ekstremno desne grupe, u Kijevu, 13. februara 2022.

"Civili mogu biti ubijani bez obzira na njihovu nacionalnost", rekao je on.

Brojne zemlje naredile su svom diplomatskom osoblju da napusti Kijev, dok neke drže manje kontingente u konzulatima u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, u blizini granice sa Poljskom.

Nekoliko međunarodnih avio-kompanija prestalo je da leti u Ukrajinu zbog predstojeće ratne opasnosti, iako je Ukrajina rekla da nije zatvorila svoj vazdušni prostor.

Holandska avio-kompanija KLM saopštila je u subotu da je otkazala letove za Ukrajinu do daljnjeg.

Zabrinutost Holandije zbog potencijalne opasnosti u vazdušnom prostoru Ukrajine je velika nakon obaranja malezijskog aviona 2014. godine iznad područja istočne Ukrajine koje drže pobunjenici koje podržava Rusija. Svih 298 ljudi na brodu je poginulo, uključujući 198 državljana Holandije.

Ukrajinska čarter avio-kompanija SkiUp saopštila je u nedelju da je njen let sa Madeire u Portugalu za Kijev preusmjeren na prijestonicu Moldavije, Kišinjev, nakon što je irska lizing kompanija koja je vlasnik aviona rekla da zabranjuje letove u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

* Neki materijali korišteni u ovom izvještaju potiču od agencije AP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG