Linkovi

Matthew Palmer imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Sjedinjene Američke Države odredile su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Gabriel Escobar, koji je nedavno imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Južnu i Srednju Europu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), navodi da je ovaj potez Washingtona znak predanosti regiji Zapadnog Balkana.

U razgovoru vođenom u Washingtonu Escobar podvlači da će Palmer biti glavni čovjek SAD-a na vrućoj temi.

Escobar je rekao da je izborna reforma u BiH jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio "funkcionalniji" kao država.

"Jako sam sretan što se Matt [Palmer] zadržava oko tog dijela posla jer ima samo ogromno znanje, ogromne kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni trebali funkcionirati", rekao je Escobar.

Navodi i da izbori moraju biti "transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi".

Posvećenost Zapadnom Balkanu i pristupanju u EU

Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Američka predanost i politika dosljedna je ne samo prema BiH, nego prema cijelom Zapadnom Balkanu, još od raspada Jugoslavije, pa i od kraja Hladnog rata, ocijenio je Escobar za RSE.

"I zapravo se radi o tome da se zemlje učvrste u zajednici zapadno-demokratskih zemalja gdje pripadaju, gdje su oduvijek bile", rekao je Escobar.

Primarni mehanizam da se ovo postigne, kaže Escobar, jeste članstvo u EU.

"Dakle, postoje dva dijela toga: jedan je da zemlje moraju izvršiti reforme potrebne kako bi svoje interese i svoje vrijednosti uskladile s interesima Europske unije. Drugi je pobrinuti se da Europska unija ima glasnu poruku za ove zemlje da trebaju i biti dio Europe", ocijenio je izaslanik SAD-a za Balkan i dodao da oba dijela imaju izazove.

"Ali mislim da je to u potpunosti izvedivo. Vidjeti bržu integraciju od sporije."

Za Escobara, koji je nakon rada na Balkanu otišao 2001. godine, razočaravajuće je vidjeti 20 godina kasnije da nije postignut veliki napredak.

"Stoga se nadam da ćemo američkim partnerstvom i američkim porukama i američkim angažmanom obje strane vratiti na pravi put", rekao je i naglasio da je proces pristupanja EU najsporiji proces proširenja EU ikad, a da je cilj vratiti dinamiku zemalja okruženja koje su to mnogo brže uradile.

"Mnogo malih stvari Kosovo i Srbija mogu riješiti odmah"

Kad je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, Escobar je naglasio važnost Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije.

"Ne vidimo ga samo kao pregovarača s EU, već nekoga ko ima naše povjerenje u postizanje cilja koji želimo - a to je pronalaženje rješenja između Srbije i Kosova."

Escobar je potcrtao da je najhitnije pitanje u dijalogu dvije zemlje – pitanje nestalih osoba.

Smatra da humanitarno pitanje ne bi smjelo biti blokirano političkim sporovima.

"Postoje obitelji koje godinama čekaju da shvate što se dogodilo s njihovim voljenim. Jednostavno ne razumijem zašto bi došlo do nedostatka kompromisa", kazao je Escobar.

Za njega postoji niz stvari na kojima se radilo, a koje nemaju utjecaja na status.

"Stvari o ekonomskim vezama koji već postoje, oživljavajući ih, čineći ih korisnima. Na primjer, postoji problem s registarskim tablama. Postoji problem električne energije na sjeveru Kosova. Dakle, postoji dosta malih stvari koje se mogu učiniti i koje se mogu učiniti odmah", rekao je u intervjuu Escobar.

O ruskom i kineskom utjecaju u Srbiji

Odgovarajući na pitanja o ruskom i kineskom utjecaju u Srbiji, Escobar je rekao da Rusija nije ni u prvih deset trgovinskih partnera Srbije.

"Iskreno rečeno, Rusija ne ulaže u Srbiju. To je mit. Rusija ne pruža humanitarnu pomoć. To zapravo nije trgovački partner", kazao je.

Smatra da je riječ o "nadmetanju s Kinom".

"I mislim da ova vlada ima jasan pogled po pitanju Kine. Sada tu ima mnogo toga za raspakirati jer nije samo financiranje ono što daje Kini prednost. Postoje problemi netransparentnosti koji ometaju sposobnost naših [američkih] kompanija da pošteno sudjeluju [u srpskoj ekonomiji]", kazao je.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan smatra da će kompanije iz SAD-a nadmašiti kineske, ako budu imale jednake prilike.

"Imaju bolje lance opskrbe u Europi, imaju bolju uslugu korisnicima u Europi, savladali su pitanje kontrole kvalitete. Kina nije. Kina se dobro snalazi u netransparentnim okruženjima. I to je jedan dio toga, ne samo financiranje", zaključio je.

Kad je riječ o odnosu Rusije i Srbije, Escobar kaže da je to jedna od stvari na koje SAD neprestano upozorava Srbiju.

"Upozoravano da izbjegnu zapletenosti koje ili ugrožavaju njihove europske težnje ili ih izlažu riziku da prijeđu granicu sankcija", kazao je Escobar.

Ocijenio je da Washington ima dobar dijalog s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kad je o ovoj temi riječ.

"On (Vučić) i njegova vlada općenito su proeuropski, prozapadno orijentirani. Pitanje je koliko dalje mogu ići? Srbija dvije godine nije otvorila nijedno poglavlje o svojoj europskoj kandidaturi. Obećali su da to učine. Najmanje jedno ili dva do kraja godine. Nadam se da mogu i imaju našu podršku u tome. Ali u mjeri u kojoj se budu nastavili kretati tim putem, mi ćemo ih podržati", kazao je Escobar.

"Odnosi između Bugarske i Sjeverne Makedonije ne smiju blokirati ulazak u EU"

Na pitanje o odnosu Bugarske i Sjeverne Makedonije i mogućnosti da izbori u Bugarskoj utječu na put S. Makedonije u EU, Escobar kaže da bilateralno pitanje ne smije "ne smije blokirati strateški imperativ ulaska zemalja u Europsku uniju".

"Postoje rješenja, bilo je i dobrih prijedloga u rješavanju tog bilateralnog pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Stoga ćemo nastojati bez obzira na sve."

Izaslanik za Balkan smatra da je potrebna skora međuvladina konferencija na obje strane u isto vrijeme, "ove godine ako bude moguće".

"Zaslužile su to. Učinili su neophodne reforme. Uzeli su svoje lijekove, da tako kažem. Ako ne ove godine, početkom sljedeće godine", ocijenio je Escobar.

Potcrtao je da je, kad je riječ o bugarskim razlozima za blokiranje pristupanja Sjeverne Makedonije, potrebno kompromisno rješenje.

"Neću zanemariti zabrinutost zbog manjinskih grupa u Europi. Ali, to je bilateralno pitanje, međutim oni ga pretvaraju u multilateralno pitanje koje utječe na sve nas. Postoje i drugi načini rješavanja osim blokiranja njihove integracije u Europsku uniju", izjavio je Escobar.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG