Linkovi

Gabriel Escobar umjesto Palmera u evropskom odjeljenju State Departmenta


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) preuzeće 7. septembra novu dužnost zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar će na toj funkciji zamijeniti Metjua Palmera (Matthewa Palmera).

Eskobar je imenovan za zamjenika ambasadora SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine.

Kako se navodi u njegovoj biografiji na sajtu američke ambasade, obavljao je dužnosti otpravnika poslova do dolaska aktuelnog ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija (Anthony Godfrey).

Iskustvo na Zapadnom Balkanu

Eskobar ima diplomatsko iskustvo na Zapadnom Balkanu, gdje je u periodu od 1998. do 2001. godine imao četiri uzastopna mandata u više država.

Uz Srbiju, službovao je u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Bio je šef kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kao i šef Kancelarije američke ambasade u tom gradu.

Eskobar je bio i na funkciji zamjenika šefa američkog diplomatskog tima za vezu u glavnom gradu Crne Gore i šef Političkog odeljenja u Srbiji, odmah nakon ponovnog otvaranja ambasade SAD u Beogradu 2001. godine.

Kada se 2019. godine vratio u Beograd gde je imenovan za zamenika američkog ambasadora, nevladin Atlanski savet Srbije ocenio je da je riječ o diplomati sa "bogatim iskustvom".

"Gospodin Eskobar je pre deset godina bio u američkoj misiji u Republici Srpskoj i bio je vrlo aktivan oko izbora Milorada Dodika za predsednika (Republike Srpske). Pre toga je radio i u Crnoj Gori, što znači da jako dobro poznaje ovaj teren", rekao je predsednik Atlantskog savjeta u Srbiji Vladan Živulović.

Živulović je ocijenio da je sigurno da će Eskobar, zahvaljujući svom iskustvu, moći ozbiljnije i aktivnije da se uključi u rješavanje problema na Zapadnom Balkanu.

"Odlično govori srpski jezik, poznaje dosta ljudi i sigurno da njegov izbor za zamenika novog američkog ambasadora u Srbiji nije slučajan. On odlično poznaje situaciju ovde i verovatno je zbog toga i poslat u Beograd", naveo je Živulović za televiziju Prva u oktobru 2019.

Evropska i svjetska diplomatska karijera

Prije dolaska u Beograd 2019. godine, Gabriel Eskobar je bio viši savjetnik za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Iraku, gdje je tokom većine mandata obavljao funkciju zamjenika ambasadora.

Od 2017-2018. bio je koordinator za kubanska pitanja u State Departmentu.
Prethodno je od bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji, generalni konzul u američkom generalnom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu i vođa američkog tima za obnovu u Kirkuku u Iraku (od 2009. do 2010. godine).

U Birou za evropska pitanja State Departmenta, obavljao je funkcije savjetnika za politička i ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Portugalu, zamjenika političkog savjetnika u Italiji, službenika za političko-vojna pitanja u Češkoj, a bio je i vice konzul u Rusiji.

Šest puta je nagrađivan, a dobitnik je, pored ostalog, "Superior Honor Award" i "Meritorious Honor Award" u State Departmentu.

U najvažnijoj diplomatskoj instituciji SAD, Eskobar je dobio i "Expeditionary Service Award", a u Departmentu Armije SAD nagrađen je "Army Superior Civilian Service" priznanjem.

Diplomirao je na Kolumbija Univerzitetu u New Yorku. Govori španski, ruski, srpski, italijanski, češki i portugalski jezik.

Šta je zadatak specijalnog predstavnika SAD?

Metjua Palmera je za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan u avgustu 2019. godine imenovao tadašnji američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", saopštio je tada State Department.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa 2019. godine, Palmer je poručio kako je "vrijeme da na Zapadnom Balkanu lideri shvate svoju ulogu i zemlje povedu ka prosperitetu – EU i NATO".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG