Linkovi

Merkel: Pitanje Kosova rješavati na kraju procesa eurointegracija, Vučić nastoji da ispuni dogovoreno


Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija (Fonet)
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija (Fonet)

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u zvaničnu posjetu Srbiji, gdje se sastala sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

Odlazeća kancelarka i predsjednik Srbije razgovarali su o pitanju Kosova, Berlinskom procesu, evropskim integracijama i reformama koje Beograd treba da ispuni na putu ka EU, zaštiti životne sredine.

Predsjednik Srbije je rekao da strahuje kako će izgledati Evropa poslije Angele Merkel i ocijenio da je njeno naslijeđe veliko, dok je njemačka kancelarka izjavila da je odnos Njemačke i Srbije bio otvoren i iskren, a da je predsjednik Srbije "čovjek koji ne daje lažna obećanja, a nastoji da ispuni ono što je dogovoreno".

Govoreći o pitanju Kosova, predsjednik Srbije je rekao da za njega zamrznuti konflikt nije prihvatljivo rješenje i da se zato vodi dijalog Beograda i Prištine, ali da je svjestan da bez rješavanja pitanja Kosova, Srbija ne može postati članica EU.

"Dobro znamo šta je uslov za pristupanje EU, rešavanje odnosa Beograda i Prištine, mi to ne krijemo. Neću da negiram saznanje šta su uslovi za ulazak u EU. Mi vodimo dijalog na ozbiljan način, spremni smo da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, da uredimo naše odnose da imamo slobodan protok robe, usluga, kapitala, a onda sam siguran da je neka vrsta kompromisa. Ali, svesni smo da bez rešavanja pitanja Kosova nećemo postati članica EU", rekao je Vučić.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila da Berlin priznaje nezavisnost Kosova, ali da to nisu učinile i sve države EU. Ona smatra da pitanje Kosova treba rješavati na kraju procesa eurointegracija.

"Neka pitanja će se riješiti na kraju evropskog procesa. Nisu sve države EU priznale Kosovo. Pitanje se mora riješiti da bi članice EU potvrdno odgovorile na pitanja pristupanja EU, ali nema smisla razgovarati o kraju procesa prije nego što se reše druge stvari. Ja sam za mapu puta na kojoj se prvo rješavaju sva druga pitanja", rekla je kancelarka.

Ona je, aludirajući na svoju posjetu Beogradu prije 10 godina, navela kako je bila pragmatična, da to pitanje "neće nestati", ali da je za mapu puta važno da se u međuvremenu rješavaju sva druga pitanja.

Merkel je ponovila da je strateški cilj EU da integriše zemlje Zapadnog Balkana jer je region pod drugim uticajima sa strane, i dodala da je za Srbiju važno da radi na pitanjima u oblasti vladavine prava.

Predsjednik Vučić je rekao da je njemačkoj kancelarki predao novi izvještaj o svemu što je Vlada Srbije uradila u oblasti vladavine prava, i ukazao da su "stvari daleko od idealnih, ali da je Srbija posvećena reformi pravosuđa, medijskog i političkog sektora".

"Strah me je kako će biti kad ode Angela Merkel"

Govoreći o Berlinskom procesu - inicijativi započetoj 2014. u cilju da se bolje integriše šest zemalja Zapadnog Balkana, Merkelova je rekla da to ne treba da zamijeni proces pristupanja EU, već da bolje integriše region. Kaže i da će i naredni njemački kancelar biti zainteresovan da sprovodi tu inicijativu, kao i Evropska komisija.

Merkelova nije konkretno odgovorila na pitanje da li je ta inicijativa komplementarna ili suprotstavljena projektu Otvoreni Balkan, u kojem su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Predsjednik Srbije je istakao da je Berlinski proces važno nasleđe nemačke kancelarke.

"Pre nego što smo se sastali albanski premijer Edi Rama i ja sa Angelom Merkel, predstavnici Srbije i Albanije su se sastali poslednji put 1947. Od početka Berlinskog procesa, Edi Rama se čujemo svakih sedam do deset dana, vidimo se jednom mesečno, gradimo puteve…To je ono na čemu je radila Angela Merkel. I ako me pitate da li sam se u Evropi osećao sigurnije kada je tu bila Angela Merkel – Merkel je bila i jeste nesumnjivi lider Evrope, mogla je da pozove bilo koga od nas i promeni odnose u regionu. Merkel je bila politički autoritet koji smo želeli da čujemo. Da li imamo strah kako će biti kada ona ode, da strah me je. Kada ljudi kažu ne vidi se veliko nasleđe Berlinskog procesa i rad Angele Merkel na Zapadnom Balkanu, ja bih rekao tri stvari: imali smo mir sve vreme, prolazili smo kroz turbulentni period zbog migracija, imali smo i koronu i teške ekonomske stvari, a uz podršku Nemačke to prevazilazlil. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe.“

Njemačka kancelarka je stigla u Beograd u popodnevnim satima, a poslije sastanka u četiri oka sa predsjendikom Srbije, organizovana je radna večera.

U utorak njemačka kancelarka putuje u Tiranu gdje će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom će ručati sa predstavnicima šest država Zapadnog Balkana.

Angela Merkel uskoro završava svoj kancelarski mandat.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG