Linkovi

Dan slobode medija: Manje slobode ali više povjerenja građana


Reporters Without Borders, Press freedom 2017.
Reporters Without Borders, Press freedom 2017.

Svoj međunarodni dan mediji na planeti dočekuju sa manje prava i sloboda nego prošle godine.

Nedavno su iz Reportera bez granica i Freedom House-a upozorili da neprekidni napadi populističkih političara na medije predstavljaju prijetnju glavnim demokratijama.

Što se tiče Evrope, kao negativni primjeri po slobodnu medija navode se Mađarska, Turska i Srbija. Srbija je prošle godine zabilježila i najveći pad na listi, od 10 mjesta.

Isključivanjem tona i zamračivanjem ekrana u 5 do 12 pojedini mediji u Srbiji pridružili su se međunarodnoj simboličnoj akciji kako bi ukazali na loš položaj novinara u zemlji.

Vezano za Bosnu i Hercegovinu, ona je u izvještaju organizacije Reporteri bez granica ocijenjena kao "nepovoljno okruženje" za novinare, međutim prema indeksu koji se mjeri, najslobodnija je za medije od svih zemalja Zapadnog Balkana. 62. pozicija od 180 zemalja u kojima se indeks mjeri.

3. maj je prema podacima BH Novinara - najvećeg novinarskog udruženja u BiH, a uz pomoć Omladinske novinske asocijacije, uličnim akcijama obilježen u 10 gradova u zemlji.

U Sarajevu i Banja Luci predstavljeni su najnovijih podaci o medijskim slobodama u zemlji.

Povodom Dana slobode medija javnosti se obratila i Visoka predstavnica Frederica Mogherini, u ime Evropske Unije.

"Danas ponovno potvrđujemo odlučnost EU da na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti putem svih medija, unutar naših granica i izvan njih, i dalje promiče i podupire slobodu mišljenja i izražavanja, jer to su prava koja svatko i svugdje treba imati.", stoji u izjavi.

XS
SM
MD
LG