Linkovi

BiH

Reporteri bez granica: BiH nepovoljno okruženje za novinare. Mediji u BiH, prema rangu, najslobodniji u regiji.


Reporters Without Borders, Press freedom 2017.
Reporters Without Borders, Press freedom 2017.

Reporteri bez granica objavili su godišnji globalni indeks slobode medija za 2017. godinu.

Bosna i Hercegovina je svoj rejting popravila za 3 mjesta u odnosu na prethodnu godinu i sada je na 62. poziciji od ukupno 180 zemalja koje su obuhvaćene ovim izvještajem, piše udruženje BH novinari.

Bosna i Hercegovina je ujedno najbolje rangirana zemlja u regiji Zapadnog Balkana. Slijede je Hrvatska na 69. mjestu, Albanija (75), Srbija (76), Kosovo (78), Crna Gora (103) i Makedonija (109).

Među zemljama u Evropi u kojima je izuzetno pogoršana sloboda medija, najveći pad od država regije zabilježila je Srbija koja je pala za deset mjesta.

Najčešće su politički lideri oni koji potiču otvorenu mržnju prema medijima, a autoritarni režimi nastoje progurati svoju viziju novinarstva što je prijetnja demokracijama u svijetu, ističe se u izvještaju. ​

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH, navodi se kako je “politička klima polarizovana i obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, što predstavlja nepovoljno okruženje za slobodu štampe.

Urednička politika odražava etničke podjele i govor mržnje sve je očigledniji. Novinari su mete napada zbog njihovog etničkog porijekla, kao i onoga što pišu. Tužbe za klevetu od strane političara često služe za zastrašivanje novinara i odvraćanje od novinarskog rada.

Koncentracija medijskog vlasništva izaziva zabrinutosti, posebno zato što vlasništvo nije transparentno. Uslovi rada novinara su neizvjesni: angažovani su na kratkim ugovorima i malo plaćeni”.

Norveška, Švedska i Holandija imaju najviše garancije slobode medija, dok su na začelju rang liste Sjeverna Koreja, Eritreja i Turkmenistan.

XS
SM
MD
LG