Linkovi

Pripreme za summit u Sofiji: Donald Tusk u četvrtak u Bosni i Hercegovini


donald tusk
donald tusk

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 26. aprila 2018., stoji u saopćenju za medijie iz Delegacije Evropske Unije u BiH.

"Predsjednik Tusk posjetit će Tiranu, Podgoricu, Beograd, Sarajevo i Skoplje, u okviru posjete Zapadnom Balkanom, s ciljem pripreme za nadolazeći samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji kao i učešće na samitu Brdo-Brijuni u Skoplju.

To će također biti prilika za razgovar o bilateralnim odnosima sa Evropskom unijom.

Tokom posjete BiH, predsjednik Tusk sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Predsjednik Tusk će također nazočiti ceremoniji potpisivanja ugovora između BiH i Evropske investicijske banke (EIB) o finansiranju Koridora 5C (Zenica Sjever i Mostar Jug)", navodi se u sopćenju poslatom medijima.

Tusk je u srijedu u Crnoj Gori gdje je ovu državu pohvalio, kao dobar primjer za susjede.

Evropska Unija nedavno je objavila izvještaj o napretku integracija u BiH u kojem se navodi da zemlja na tom putu u zadnjoj godini nazaduje.

U izvještaju se između ostalog navodi: "Na funkcionisanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine uticalo je izražavanje oprečnih stavova pojedinih članova Predsjedništva o brojnim pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti u oblasti vanjske politike."

Predsjednik Evropskog Vijeća u posjetu BiH dolazi upravo u trenutku medijskog "nadglasavanja" u kojem, šireći disonantne tonove po više poitičkih pitanja, učestvuju sva tri člana Predsjedništva.

Summit u Sofiji se održava 17. maja a zemlje regiona, od ovog summita očekuju da nedvosmisleno potvrdi njihovu evropsku perspektivu.

Što se tiče procesa evropskih integracija, Srbija i Crna Gora u pregovorima su. Albanija i Makedonija dobile su preporuku za otvaranje pregovora, dok BiH očekuje AVIS - mišljenje Evropske komisije, u kojem će se odrediti da li BiH po potencijalne kandidatkinje postaje kandidatkinja za članstvo u EU.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je u srijedu na Sarajevo Business Forumu da se BiH, zajedno s ostatkom regiona, približava Evropskoj uniji, prenosi radio Slobodna Evropa.

Građanima BiH nedavo se u povodu nove Strategije proširenja EU ,video porukom obratio i Komesar za proširenje, Johanes Hahn.

XS
SM
MD
LG