Linkovi

Wigemark uručio Bevandi Izvještaj za BiH: „Primjedbe su poznate i nama samima”


شرکت جینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده، در یک جلسه مطبوعاتی در کاخ سفید
شرکت جینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده، در یک جلسه مطبوعاتی در کاخ سفید

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark je danas zvanično uručio Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2018. zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi.

„Primjedbe su poznate i nama samima”, rekao je Bevanda, dodavši da je put Bosne i Hercegovine usmjeren ka članstvu u Evropsku uniju.

Wigemark je rekao da je riječ o Izvještaju koji je kraći u odnosu na onaj od prije 18. mjeseci, pojasnivši da ne pokriva odgovore na Upitnik Evropske komisije, koja trenutno izrađuje mišljenje na dostavljene odgovore.

Izvještaj je fokusiran na vladavinu prava i funkcioniranje demokratskih institucija, javnu upravu i ekonomiju.

Dio Izvještaja naglašava i važnost reformi Izbornog zakona. Wigemark kaže da domaći političari hitno moraju pronaći rješenje i kompromise u vezi izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se Opći izbori u oktobru sproveli nesmetano.

Također, neophodno je sprovesti i odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako bi se konačno održali i izbori u Mostaru, dodao je Wigemark.

Govoreći o pomacima, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini navodi da postoje pomaci u oblasti ljudskih prava, ali da je neophodno unaprijediti zakonske i druge okvire.

Međutim, u proteklih 18 mjeseci je nastavljeno sa praksom političkih pritisaka i zastrašivanja novinara, uključujući čak i fizičke prijetnje, konstatovano je u Izvještaju.

Reforma javne uprave je loše tretirana u Izvještaju, jer nema napretka u posljednjih godinu i po.

Kada je riječ o ekonomiji, Wigemark navodi da se u Izvještaju navode pozitivni pomaci, ali da je riječ o samim počecima.

„Istovremeno se navodi da zbog nedovoljno snažne vladavine prava i fragmentirane i neefikasne javne uprave i dalje se evidentiraju problemi”, kaže on.

Govoreći o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Wigemark naglašava da izmjene moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima kako se ne bi umanjila mogućnost pravosuđa da procesuira kriminal i korupciju, kao i korupciju na najvišem nivou.

Video poruka komesara Johannesa Hahna povodom Izvještaja o napretku za BiH

Bevanda kaže da Bosna i Hercegovina mora ići putem koji vodi u Evropsku uniju, dodavši da su glavne kritike upućene u okviru „političkog kriterija sa naglaskom na nedostatak dijaloga i političke odgovornosti da se stvari pomaknu sa mrtve tačke”.

„Ključne odluke su isključivo na nama”, rekao je Bevanda.

Rekao je da je dobro to što je Evropska unija detektirala probleme kako bi se na njihovom rješavanju fokusirale bosanskohercegovačke vlasti.

XS
SM
MD
LG