Linkovi

Prekinuta parlamentarna rasprava o evropskom izvještaju za BiH


Zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH
Zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH

Prekinuta je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) na kojoj se trebalo govoriti o novom evropskom izvještaju o napretku zemlje, javljaju mediji.

Razlog tome je što se na sjednici nisu pojavili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i većina državnih ministara. Zvizdić se danas nalazi u službenoj posjeti Sloveniji, te je za sjednicu ovlastio direktora Direkcije za evropske integracije Edina Dilberovića.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić izrazio je nezadovoljstvo što su se sjednici nisu odazvali državni ministri na koje se direktno izvještaj i odnosi, prenosi Klix.

Izvještaj o napretku BiH negativan je po pitanju reforme javne uprave, usporenog tempa reformskih procesa, kao i da borba protiv korupcije i dalje izaziva zabrinutost.

Što se tiče ekonomskog razvoja i konkurentnosti, BiH je postigla određeni napredak, ali je još uvijek u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije, navodi se u izvještaju.

Klix prenosi i izjavu zastupnika Sadika Ahmetovića iz Nezavisnog bloka, koji je rekao da BiH danas zaostaje za zemljama okruženja koje su pred kandidatskim statusom za članstvo u Evropsku uniju (EU), dok je prije desetak godina BiH je bila lider na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU.

XS
SM
MD
LG