Linkovi

BiH: Zemlja upitnog obrazovanja. Djeca nam uče sve vrste glista - kažu sindikalci.


Vodič za prepoznavanje diskriminacije u obrazovanju u BiH
Vodič za prepoznavanje diskriminacije u obrazovanju u BiH

Dok BiH, prvi put, učestvuje u međunarodnoj procjeni kvaliteta obrazovanja - PISA (Programme for International Student Assessment), prosvjetni radnici u Sarajevu, nezadovoljni stanjem, za naredni mjesec vlastima najavljuju štrajk upozorenja.

Testiranja PISA će zahvatiti oko 7000 učenika u više od 200 škola u zemlji.

PISA rezultati ne utječu na ocjenjivanje učenika i nastavnika, nego ukazuju na stanje u obrazovnim sistemima i politiku obrazovanja. Rezultati učenika i škola ne procjenjuju se pojedinačno, već se prikazuju kao cjelokupna postignuća učenika na razini zemlje.

Obrazovanje u BiH, ove godine se prvi put procjenjuje na ovaj način, a prošla iskustva susjeda su, prema izvještajima novinara, bila gorka. Škole sa Balkana na začelju su PISA liste kvaliteta. U praksi, to znači da djeca ne dobijaju obrazovanje koje je praktično upotrebljivo.

Skepsu o rezultatima koje očekuje ranije je izrazila i entitetska ministrica obrazovanja FBIH, tijela koje u obrazovanju u entitetu ima koordinatorsku ulogu, dok se ključne odluke po obrazovanje donose u Kantonima.

Tako su učitelji i nastavnici u Kantonu Sarajevo nezadovoljni stanjem. Štrajkovaće 08.maja od 12 do 14 sati, odlučio je kantonalni sindikat u Sarajevu.

"Djeca su preopterećena zastarjelim planovima i programima, a u modernizaciju se ne ulaže. Djeci je dosadno, a prosvjetnim radnicima je teško" izjavio je prvi sindikalac KS, Saudin Sivro. I jedni i drugi su, kaže, zamorci, i sve se "vrti u krug".

Škole u Sarajevu, često su nasilna mjesta, svakodnevno svjedoče roditelji. Vlasti se, kažu, trude da suzbiju tu pojavu. Jedan od načina je i sistem šifrovanog ukazivanja na probleme i rizična ponačanja, koji je, nevješto predstavljen nastavnicima i roditeljima, izazvao kritike.

Šiframa djecu, u ovom probnom projektu u sarajevskom školama, određuju (ocjenjuju) učitelji i nastavnici.

Radio Slobodna Evropa u svom video radu, objašnjava o čemu se radi.

Obrazovanje u BiH je administrativno razdijeljeno na 10 kantona u entitetu Federacija, dok je u entitetu Republika Srpska ono pod ingerencijama entitetskih vlasti.

Za obrazovanje, domaći i strani eksperti, kažu da je jedna od nnajkritičnijih oblasti društva.

BH obrazovanje već godinama ugošćava praksu segregacije djece u 34 osnovne i srednje škoe u FBiH, praksu poznatu pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom"

Svi dosadašnji pokušaji i pobune da se ta praksa ukine, ostali su nejaki pred tzv. dnevnom politikom u BiH.

Takva je bila i prošlogodišnja priča srednjoškolaca iz Jajca. Uspjeli su spriječiti osnivanje još jedne diskriminatorske škole, ali su postojeće, ostale netaknute.

Uvjeren sam da BiH ne može postati prosperitetna zemlja ukoliko se ne odluči primijeniti obrazovanje zasnovano na inkluziji oslobođeno od svih vrsta diskriminacije. Želio bih pohvaliti učenike škola u Jajcu koji su uspjeli zaustaviti daljnje podjele u njihovoj zajednici. Međutim, to nije dovoljno jer politički lideri moraju pronaći dugoročno rješenje za probleme vezane za obrazovanje. Otklanjanje političkog utjecaja na obrazovanje ključno je za povezivanje razlika i formiranje kvalitetnog obrazovanja“, poručio je 23.02. Generalni sekretar OSCE-a, Thomas Greminger prilikom posjete BiH.

U entitetu Republika Srpska djeci bošnjačke nacionalnosti negira se pravo da maternji jezik koji uče zovu "Bosanskim". Entitetske vlasti izdaju im dokumente u kojima se jazik zove "bošnjačkim", što djeci osim kršenja prava, u budućnosti stvara i administrativne probleme.

Nus proizvod lošeg sistema obrazovanja je i visoka stopa nezaposlenosti, kažu stručnjaci, zato je, slažu se svi, ovoj oblasti hitno i nužno potrebna temeljita reforma.

Entitetski Parlament FBiH, o obrazovanju je 17.04.2018. godine održao i tematsku sjednicu, zatraženu godinu ranije u vrijeme protesta jajačkih srednjoškolaca.

XS
SM
MD
LG