Linkovi

Predstavljene smjernice za prepoznavanje diskriminacije u obrazovanju


Osnovna škola u Kiseljaku, jedna od mnogih u BiH poznatijih kao "Dvije škole pod jednim krovom"
Osnovna škola u Kiseljaku, jedna od mnogih u BiH poznatijih kao "Dvije škole pod jednim krovom"

Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni u Hercegovini (BiH), dokument izrađen uz podršku Misije OSCE-a u BiH, predstavljen je danas u Sarajevu.

Smjernice su pripremili članovi Radne grupe imenovane od strane nadležnih obrazovnih vlasti u BiH, koja je imala ulogu analizirati i utvrditi osnovne pojave diskriminacije u oblasti obrazovanja, kako bi predočili osnovne smjernice za prepoznavanje i dali preporuke za zaštitu od diskriminacije.

Ove smjernice predstavljaju veliki korak naprijed u oblasti borbe protiv diskriminacije u obraovanju, kaže šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton.

Bruce G. Berton: Pozivam nadležne institucije da prihvate ovaj dokument
Bruce G. Berton: Pozivam nadležne institucije da prihvate ovaj dokument

Onima koji budu primjenjivali ove smjernice, biće veoma dragocijen resurs, a nas sve ostale će podsjećati na činjenicu da je diskriminacija nešto protiv čega se svi trebamo boriti. Želio bih pozvati sve institucije nadležne za obrazovanje u BiH na njihovu obavezu da se bore protiv diskriminacije, kao i pozvati ih da prihvate ove smjernice”, poručio je Berton.

Dokument ukazuje na potrebe da obredbe koje sadrže zakoni o obrazovanju na svim nivoima vlasti, posebno one antidiskriminacijske, svoju punu primjenu imaju unutar obrazovnog sektora od strane svih profesionalaca koji su dužni da pružaju obrazovne usluge u BiH.

Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja
Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja

Svjesni smo da se naš obrazovni sistem suočava sa velikim brojem prepreka, a napredak u obrazovnom sistemu je ograničen iz razloga što je bespotrebno ispolitiziran, kaže Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Semiha Borovac: Na izradi dokumenta su radili stručnjaci iz oblasti obrazovanja
Semiha Borovac: Na izradi dokumenta su radili stručnjaci iz oblasti obrazovanja

Čvrsto vjerujem da će ovaj dokument doživjeti svoju punu primjenu u BiH, prije svega iz razloga što su ga radili stručnjaci iz ove oblasti. Vi smo odgovorni za budućnost naše djece i zato apeliram da se ove smjernice u obrazovnom sistemu primjene u punom kapacitetu kako bismo ono o čemu pričamo i u šta se zaklinjemo, stvarno sproveli u djelo”, istakla je Borovac.

Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u sebi sadrže sedam osnovnih oblasti.

Sistem upisa u odgojno obrazovnim ustanovama, uspostava odgovarajućih organa i radnih tijela, usvajanje odgovarajućih nastavnih planova i programa i poštivanje individualnih razlika, omogućavanje komunikacije među članovima odgojno-obrazovne zajednice i slobode mišljenja i izražavanja u obrazovanju, uspostava standarda u ocjenjivanju učenika te zaštita od nasilja u obrazovnim ustanovama.

Svaka od ovih smjernica sadrži svoje preporuke.

Nije samo dovoljno govoriti da imamo standard ili donesen zakon, kaže mr.sc. Saliha Đuderija, ekspertica i članica Radne grupe.

Saliha Đuderija: Ovo je prvi dokument ovakve vrste
Saliha Đuderija: Ovo je prvi dokument ovakve vrste

Ono što je ključna poruka kod zabrane diskriminacije, jeste da imamo odgovarajuću praksu i mehanizam i da svako ko se osjeća diskriminirano da na adekvatan način zaštiti svoja prava. Očekujemo da ove smjernice u primjeni budu jedna od osnova jer je ovo prvi dokument ove vrste koji će pomoći obrazovnim radnicima i nadležnim inspekcijama da u praksi imaju izuzetno bitan osjećaj da prepoznaju oblike diskriminacije”, poručila je Đuderija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG