Linkovi

Obrazovanje u BiH: Razdvajanje djece na etničkoj osnovi


Ilustracija (Foto - www.diskriminacija.ba)
Ilustracija (Foto - www.diskriminacija.ba)

Model obrazovanja “dvije škole pod jednim krovom” u pojedinim bh. školama sistem je koji nije održiv i koji se negativno odražava na mnoge aspekte u društvu, jedan je od zaključaka konferencije “Od diskriminacije do inkluzije i jednakosti u obrazovanju u BiH” održane u Sarajevu.

Ako obrazovanje, kao temelj svakog zdravog društva, djecu u najosjetljivijem dobu njihovog razvoja uči međusobnim razlikama, onda je riječ o institucionaliziranoj diskriminaciji kojoj je podjela jedina svrha, rečeno je na današnjoj konferenciji.

“Segregacija i diskriminacija nemaju mjesta u školama u Bosni i Hercegovini", kaže Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID).

Peter Duffy: Treba slušati šta učenici govore
Peter Duffy: Treba slušati šta učenici govore

On smatra da uspostava takvog obrazovnog sistema, kao što je to slučaj u Jajcu, predstavlja veliki korak unazad.

“Smatram da postoje principi koje svi podržavamo, a jedan od njih je da djeca trebaju živjeti i učiti zajedno. Zato mislim da treba slušati šta učenici govore”, poručio je Duffy.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (VSFBiH) još 2010. godine donio je odluku kojom je osudio koncept “dvije škole pod jednim krovom” uz obrazloženje da se radi o etničkoj segregaciji.

Međutim, odluka nikada nije sprovedena u praksi, zbog čega su učenici pojedinih bh. škola kroz obrazovni sistem i dalje izoženi diskriminaciji.

Svako dijete ima pravo da istinski uživa u svom školovanju, da se osjeća sigurno i prihvaćeno u svim sferama javnog života, a posebno u obrazovanju, smatra Maida Muminović, izvršna direktorica sarajevskog Mediacentra i voditeljica antidiskriminacijskog programa koji predvodi koalicija “Jednakost za sve”.

“Sigurni smo da postoji način i mogućnosti da se pomjerimo naprijed, jer djeca, u čije ime svi obavljamo ovaj posao, to od nas zahtijevaju”, kaže Muminović i dodaje koalicija “Jednakost za sve” nudi besplatnu pravnu pomoć svim žrtvama diskriminacije.

Inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju

Također, jedan od ključnih problema sistema obrazovanja u BiH predstavlja inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju. Nadležne institucije uglavnom nemaju sluha za ovu problematiku, zbog čega je ova kategorija ljudi ostala uskraćena za neophodnu financijsku podršku.

Slobodanka Dekić, koordinatorica u Mediacentru Sarajevo kaže da pored nedostatka novca za uklanjanje fizičkih barijera, problem predstavlja i nerazumijevanje pojma inkluzije od strane nastavnika i direktora škola koje pohađaju i djeca sa razvojnim poteškoćama.

Slobodanka Dekić: Poenta obrazovanja nije da djeca imaju sve petice
Slobodanka Dekić: Poenta obrazovanja nije da djeca imaju sve petice

“Previše smo usmereni na to da deca moraju postizati neke velike uspehe i imati sve petice, što naravno nije poenta obrazovanja niti inkluzije”, smatra Dekić.

Dodaje da čak i kada završe osnovnu školu, ova djeca često svoje obrazovanje nastavljaju u tzv. specijalnim odjeljenjima u srednjim školama, zbog čega je dodatno onemogućen njihov razvoj.

“Na taj način je deci onemogućeno da se pripreme i adekvatno uključe u tržište rada kako bi jednog dana postali punopravni članovi zajednice u kojoj žive”, zaključuje Dekić.

Današnja konferencija organizirana je u okviru programa “Jedan za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije”, uz podršku Mediacentra Sarajevo, Centra za društvena istraživanja Analitika, te Prava za sve i Vaša prava BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG