Linkovi

OSCE-a: Obuzdati korupciju, i otkloniti politički uticaj na obrazovanje


Željka Šulc, Thomas Greminger, Bruce G. Berton, OSCE
Željka Šulc, Thomas Greminger, Bruce G. Berton, OSCE

Generalni sekretar OSCE-a, Thomas Greminger koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) izjavio je danas novinarima kako problemi poput reforme obrazovanja, implementacije ljudskih prava, izmjene izbornog zakona te borbe protiv korupcije trebaju biti u fokusu političkih lidera u BiH.

Greminger se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ministrima obrazovanja, te je posjetio Travnik i školu u Vitezu.

Generalni sekretar kazao je kako OSCE nastavlja pružati podršku reformama u BiH, ali da sama podrška nije dovoljna jer je dobra suradnja sa svim nivoima vlasti od ključne važnosti.

Podsjetio je da je u zadnjih nekoliko godina postignut izvjestan napredak kao što je implementacija reformske agende.

No, moram priznati da sam zabrinut trenutnom polariziranom političkom klimom, te negativnom retorikom u govorima političara koji samo usporavaju bilo kakav napredak. Zbog toga apelujem političke lidere u ovoj zamlji da pojačaju svoje napore kako bi postigli dogovor koji će biti u korist svih građana“, kazao je.

Prema njegovim riječima, samo dugoročna rješenja mogu dati rezultate, a ne pridavati pažnju kratkoročnim političkim igrama.

Potrebno je postići kompromis prije maja 2018. godine, a očigledno je da vrijeme ističe“, napominje Greminger.

Generalni sekretar se osvrnuo i na segregaciju u nekim školama u BiH rekavši da su djeca često iskorištavana u razne političke ciljeve od strane pojedinih političara.

Thomas Greminger: Zabrinut sam negativnom retorikom u govorima političara
Thomas Greminger: Zabrinut sam negativnom retorikom u govorima političara

Uvjeren sam da BiH ne može postati prosperitetna zemlja ukoliko se ne odluči primijeniti obrazovanje zasnovano na inkluziji oslobođeno od svih vrsta diskriminacije. Želio bih pohvaliti učenike škola u Jajcu koji su uspjeli zaustaviti daljnje podjele u njihovoj zajednici. Međutim, to nije dovoljno jer politički lideri moraju pronaći dugoročno rješenje za probleme vezane za obrazovanje. Otklanjanje političkog utjecaja na obrazovanje ključno je za povezivanje razlika i formiranje kvalitetnog obrazovanja“, poručio je Greminger.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG