Linkovi

Godina zatvora za bezuspješno zapošljavanje u državni aparat


Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu Lejli Dautbašić.
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu Lejli Dautbašić.

Korupcija, nezakonita posredovanja i prevare u zapošljavanju u zemlji nezaposlenih rijetko dobiju sudski epilog. Jedna takva presuda dolazi nakon prvostepenog postupka pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH).

Kao stručna savjetnica Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Lejla Dautbašić je primila novac uz obećanje da će tri osobe uposliti u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i Elektroprivredu BiH.

Dautbašić je ukupno primila oko 17.000 maraka. Od zapošljavanja nije bilo ništa, a osobe su zatražile povrat novca govoreći da će sve prijaviti policiji, što je Dautbašić i učinila.

Dautbašić je krivično djelo počinila na poziciji stručne savjetnice za analize i procjene u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Sud BiH je optuženoj izrekao godinu zatvora. Na presudu je dozvoljena žalba.

Dok su nezakonitosti u zapošljavanju široko raspostranjene, one su rijetko predmet suđenja.

Podaci Transparency International BiH pokazuju da godinama građani putem besplatne linije te organizacije najviše prijavljuju korupciju u zapošljavanju i to u državnim i obrazovnim institucijama. Iz ove nevladine organizacije kažu da su uspjeli poništiti neke od spornih zapošljavanja nakon što su im se građani obratili.

Visokorangirani u stranci, državnim preduzećima, zdravstvenim ustanovama su osumnjičeni ili optuženi u nekolicini sudskih predmeta koji se odnose na korupciju u zapošljavanju.

Trenutno se sudi generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije i polasniku u Federalnom parlamentu Amiru Zukiću i još sedam optuženih.

U više tačaka optužnice Tužilaštvo Kantona Sarajevo je opisalo svoje viđenje zapošljavanja u Elektroprivredu BiH, Opću bolnicu „Abdulah Nakaš” u Sarajevu, Dom zdravlja u Ilijašu, a što optuženi negiraju.

I Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prije godinu je izvelo akciju u kojoj je uhapšeno 11 osoba, između ostalog, za nezakonita zapošljavanja većeg broja ljudi.

Iako nije povezana za korupcijom u zapošljavanju, trenutna obimna akcija sarajevskog tužilaštva pokazuje da se fiktivnim zapošljavanjima studenata i đaka oprao novac u vrijednosti više desetina miliona maraka.

Akcija još traje, a više o tom slučaju bit će poznato ovih dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG