Linkovi

BiH

Najviše korupcije u javnom sektoru i pri javnim nabavkama


Fermin Cordoba: Suradnja sa institucijama dobra, ali to nije dovoiljno

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv koruprije koji se obilježava 9. decembra, u Sarajevu je organizirana konferencija o koordinaciji između različitih razina vlasti u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Novinarima se obratio direktor odjela za ljudsku dimenziju misije OSCE-a u BiH, Fermin Cordoba, pohvalivši surandnju sa Vladom FBiH, pravosudnim institucijama i civilnim društvom u borbi protiv korupcije.

Međutim, svjesni smo da građani očekuju mnogo više od toga“, kazao je Cordoba.

On je istakao da misija OSCE-a u BiH usko surađuje sa američkom vladom na realizaciji projekta koji bi trebao pratiti slučajeve korupcije, no kako je rekao, tek nakon monitoringa početkom slijedeće godine, moći će se dati jasnije procjene.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u 2017. godini primila je 118 prijava za korupciju.

Direktor APIK-a, Hasim Šabotić kaže da se najviše prijava odnosi na korupciju u javnom sektoru te u postupcima javnih nabavki.

Hasim Šabotić: Tužilaštvo odgovorilio na mali broj prijava
Hasim Šabotić: Tužilaštvo odgovorilio na mali broj prijava

Za vrlo mali broj prijava na kojima su otvorene istrage, mi smo dobili odgovore tužilaštava. Ali, bolje išta nego ništa“, kaže Šabotić.

Efikasna borba protiv korupcije ne postoji bez angažmana svih faktora društva, smatra predsjednik Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH, Sead Lisak.

Sead Lisak: Uskoro bi se trebali usvojiti zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i zakon o sukobu interesa.
Sead Lisak: Uskoro bi se trebali usvojiti zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i zakon o sukobu interesa.

Niti same institucije mogu doprinijeti niti organizacije civilnog društva bez sistema međusobne saradnje, povjerenja i koordiniranih aktivnosti. Ono što nas očekuje u narednom periodu je usvajanje dva bitna zakona, a to su zakon o zaštiti prijavitelja korupcije i zakon o sukobu interesa. Dom naroda će već sutra biti u prilici da ove zakone usvoji i da svoj doprinos u borbi protiv korupcije“, kaže Lisak.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidija Bradara kaže da ti zakoni još uvijek nisu u proceduri, ali i kada budu usvojeni, kako smatra, prilično će ih biti teško sprovesti.

Lidija Bradara: Zakoni sami po sebi nisu dovoljni
Lidija Bradara: Zakoni sami po sebi nisu dovoljni

Zakon sam po sebi ne može promijeniti ništa ukoliko ne postoje provedbeni akti, ako ne postoje dovoljno svjesni ljudi i edukacija. Mislim da svi moramo biti obuhvaćeni, dakle i javnost i političari“, poručuje Bradara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG