Linkovi

Borba protiv korupcije u fokusu nove evropske rezolucije o BiH


Jedan od zaključaka rezolucije bio da korupciju treba istjerati prvo iz dijela državnog aparata.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izglasala novu rezoluciju o BiH. Rezolucija o BiH je usvojena sa samo dva glasa protiv - Ervina Bushatija iz Albanije i Milice Marković iz BiH.

Osnažiti borbu protiv korupcije unutar pravosudnog sistema, policije, političara, trgovinu uticajem, ojačati institucije, usaglasiti se sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, probuditi lidere i tražiti od njih da odgovore na opravdane zahtjeve građana BiH da žive bolje i sigurnije, samo su neke od poruka Parlamentarne skupštine.

Tragična prošlost više ne može da bude opravdanje za konstantno zaostajanje BiH za regionom i Evropom. Postotak mladih bez posla, preko 67 posto prema Svjetskoj banci, je najviši na svijetu i bh. političari nemaju moralno pravo da za ovu činjenicu traže opravdanje.

Istina, niko ne bi poželio da živi u zemlji tako kakofoničo uređenoj kao što je BiH, čulo se danas na Parlamentarnoj skupštini, ali oni koji su se tu prihvatili politike obećali su svojim biračima i da će zemlju mijenjati na bolje. Umjesto toga, saučesnici su u njenom urušavanju.

Ko-autor rezolucije o BiH, Tiny Kox, Holandija:

"Jedan od ključnih problema u vašoj zemlji je što nemate funkcionalne demokratske institucije koje bi radile za dobrobit svih vaših građana i neophodne za razvoj i stabilnost zemlje. Naš zaključak je da je stabilnost vaše zemlje pod velikom prijetnjom, vašim građanima je preko glave uporne nesposobnosti institucija. Povjerenje u institucije svakim danom je sve manje a bh. političari ne čine ništa. Neki BiH već nazivaju "propalom državom", mi, autori rezolucije, je ne zovemo tako jer bi u slučaju njenog propadanja
posljedice bile katastrofalne."

TINY KOX: Građanima BiH je preko glave uporne nesposobnosti institucija
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Očito, niko više ne vjeruje obećanjima bh. političara, reformskim agendama, evropskoj opredjeljenosti - da vjeruje, ne bi jedan od zaključaka rezolucije bio da korupciju treba istjerati prvo iz dijela državnog aparata koji bi se protiv nje morao boriti - suditi sudijama, tužiteljima, onima u policiji, sankcionisati političku korupciju.

Zemlja se još uvijek nije na sigurnu udaljenost odmakla od crne liste oaza pranja novca, nisu usaglašeni zakoni i mehanizmi entiteta sa državnim i tako dalje, lista hitnih zadataka je duga, a ne zaboravljaju se i stari, neispunjeni domaći zadaci, prije svih provođenje u djelo presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je naložena hitna izmjena izbornog zakona i ustava, kako bi svi, a ne samo "konstituvni", imali pravo da biraju i budu birani.

BiH mora da ispuni obećanja data istom ovom Vijeću, mora, ako namjerava da napreduje kao država svih njenih građana, da provede neophodne reforme na osnovu zajedničke vizije, a to bez ozbiljnih ustavnih reformi neće biti moguće.

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope su zabrinuti porastom nacionalizma i zapaljive etno-retorike pred oktobarske izbore, posebno iz Republike Srpske, kao i trendom sve većeg nepoštivanja vladavine prava, prije svega odluka Ustavnog suda, i ponajprije kada je riječ o gradu Mostaru i Domu naroda Parlamenta FBiH. Pritisak na bh. zvaničnike će se nastaviti kako bi ispunili obećano, kao i monitoring ukupnih prilika u svjetlu skorih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG