Linkovi

Borba protiv korupcije u fokusu nove evropske rezolucije o BiH


Jedan od zaključaka rezolucije bio da korupciju treba istjerati prvo iz dijela državnog aparata.
Jedan od zaključaka rezolucije bio da korupciju treba istjerati prvo iz dijela državnog aparata.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izglasala novu rezoluciju o BiH. Rezolucija o BiH je usvojena sa samo dva glasa protiv - Ervina Bushatija iz Albanije i Milice Marković iz BiH.

Osnažiti borbu protiv korupcije unutar pravosudnog sistema, policije, političara, trgovinu uticajem, ojačati institucije, usaglasiti se sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, probuditi lidere i tražiti od njih da odgovore na opravdane zahtjeve građana BiH da žive bolje i sigurnije, samo su neke od poruka Parlamentarne skupštine.

Tragična prošlost više ne može da bude opravdanje za konstantno zaostajanje BiH za regionom i Evropom. Postotak mladih bez posla, preko 67 posto prema Svjetskoj banci, je najviši na svijetu i bh. političari nemaju moralno pravo da za ovu činjenicu traže opravdanje.

Istina, niko ne bi poželio da živi u zemlji tako kakofoničo uređenoj kao što je BiH, čulo se danas na Parlamentarnoj skupštini, ali oni koji su se tu prihvatili politike obećali su svojim biračima i da će zemlju mijenjati na bolje. Umjesto toga, saučesnici su u njenom urušavanju.

Ko-autor rezolucije o BiH, Tiny Kox, Holandija:

"Jedan od ključnih problema u vašoj zemlji je što nemate funkcionalne demokratske institucije koje bi radile za dobrobit svih vaših građana i neophodne za razvoj i stabilnost zemlje. Naš zaključak je da je stabilnost vaše zemlje pod velikom prijetnjom, vašim građanima je preko glave uporne nesposobnosti institucija. Povjerenje u institucije svakim danom je sve manje a bh. političari ne čine ništa. Neki BiH već nazivaju "propalom državom", mi, autori rezolucije, je ne zovemo tako jer bi u slučaju njenog propadanja
posljedice bile katastrofalne."

TINY KOX: Građanima BiH je preko glave uporne nesposobnosti institucija
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Očito, niko više ne vjeruje obećanjima bh. političara, reformskim agendama, evropskoj opredjeljenosti - da vjeruje, ne bi jedan od zaključaka rezolucije bio da korupciju treba istjerati prvo iz dijela državnog aparata koji bi se protiv nje morao boriti - suditi sudijama, tužiteljima, onima u policiji, sankcionisati političku korupciju.

Zemlja se još uvijek nije na sigurnu udaljenost odmakla od crne liste oaza pranja novca, nisu usaglašeni zakoni i mehanizmi entiteta sa državnim i tako dalje, lista hitnih zadataka je duga, a ne zaboravljaju se i stari, neispunjeni domaći zadaci, prije svih provođenje u djelo presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je naložena hitna izmjena izbornog zakona i ustava, kako bi svi, a ne samo "konstituvni", imali pravo da biraju i budu birani.

BiH mora da ispuni obećanja data istom ovom Vijeću, mora, ako namjerava da napreduje kao država svih njenih građana, da provede neophodne reforme na osnovu zajedničke vizije, a to bez ozbiljnih ustavnih reformi neće biti moguće.

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope su zabrinuti porastom nacionalizma i zapaljive etno-retorike pred oktobarske izbore, posebno iz Republike Srpske, kao i trendom sve većeg nepoštivanja vladavine prava, prije svega odluka Ustavnog suda, i ponajprije kada je riječ o gradu Mostaru i Domu naroda Parlamenta FBiH. Pritisak na bh. zvaničnike će se nastaviti kako bi ispunili obećano, kao i monitoring ukupnih prilika u svjetlu skorih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG