Linkovi

BiH

BIH: Borba protiv korupcije postavljena kao prioritet - rezultata nema


Ilustracija
Ilustracija

Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. je dokument sa pet strateških ciljeva sa ciljem planskog djelovanja protiv korupcije. Provođenje ove Strategije ima iste probleme - usvajanje polovičnih i nekvalitetnih rješenja.

Od ukupno 133 aktivnosti koje su predviđene u prve dvije godine provođenja Strategije, provedene su 42, djelimično 77, a 11 nikako, pokazalo je istraživanje kojeg provodi Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH).

Analiza ovih brojki pokazuje kako se suštinski vlasti u BiH bore protiv široko raspostranjene korupcije.

„I provedba ove Strategije ima iste probleme kao i prethodna. Dakle, nizak nivo poštivanja obaveza od svih institucija. Usvajanje polovičnih ili nekvalitetnih rješenja. Izmjeni se zakon, ali ne ide u pravcu njegovog unapređenja”, kaže Ivana Korajlić iz TI BIH.

IVANA KORAJLIĆ: Polovičnim ili nekvalitetnim rješenjima u borbi protiv korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Drugi izvještaj o Monitoringu provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015. – 2019. TI BiH je predstavio u ponedjeljak u sklopu aktivnosti Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra.

Korajlić je predstavila rezultate pet strateških ciljeva, uključujući i drugi, koji je i najobimniji. Ovaj dio Strategije uključuje „razvijanje, promoviranje i predvođenje preventivne antikorupcijske aktivnosti u privatnom i javnom sektoru”.

„I ovdje imamo većinu aktivnosti koje su djelimično provedene”, kazala je Korajlić.

Ona kaže da je i najveća problematika o provođenja drugog strateškog cilja.

„Potpuno je izostalo proveđenje antikorupcionih zakona. Dakle, nismo vidjeli nikakve rezultate kada govorimo o unapređenju Zakona o javnim nabavkama, unaprđenje Zakona o finansiranju političkih partija, sukoba interesa, imovinskih kartona…Dakle, ključne one oblasti koje su neophodne za sprječavanje korupcije”, kaže ona

Lejla Ibranović, izvršna direktorica TI BiH, osvrnula se na generalno stanje u borbi protiv korupcije.

„Nažalost, BiH ni u ovoj godini nije da napravi značajniji iskorak na polju borbe protiv korupcije.

TI BiH podsjeća da je borba protiv korupcije postavljena kao prioritet u svim strateškim dokumentima, kao što je, između ostalog, i Reformska agenda, koju su deklarativno podržali svi akteri u BiH.

„Vlasti u BiH nisu ništa učinile na unapređenju zakona u ključnim oblastima, kao što su javne nabavke, reforma pravosuđa, finansiranje političkih partija, sukob interesa”, kažu iz TI BiH.

Brojne strategije i zakonske regulative, a mali broj procesuiranih koruptivnih slučajeva
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG