Linkovi

Četvrta godišnjica masakra u Parklandu, Biden poziva Kongres na akciju


ARHIVA - Improvizovani spomenik ispred srednje škole Mardžori Stounmen Daglas u kojoj je 17 učenika i nastavnika ubijeno u masovnoj pucnjavi na Dan zaljubljenih, 14. februara 2018.
ARHIVA - Improvizovani spomenik ispred srednje škole Mardžori Stounmen Daglas u kojoj je 17 učenika i nastavnika ubijeno u masovnoj pucnjavi na Dan zaljubljenih, 14. februara 2018.

Četiri godine nakon što je 14 učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu u Floridi, predsjednik Joe Biden izjavio je da njegova administracija stoji uz aktiviste koji rade na okončanju oružanog nasilja, i pozvao zemlju da sprovede "svetu obavezu da štitimo jedni druge."

“Iz tragedije u Parklendu nastala je nova generacija Amerikanaca širom zemlje koji marširaju za naše živote, prema boljoj, bezbjednijoj Americi za sve nas", navodi se u Bidenovom saopštenju na godišnjicu masakra.

“Zajedno, ovaj izuzetni pokret želi da osigura da su glasovi žrtava, preživjelih i odgovornih vlasnika oružja glasniji od glasova proizvodjača oružja i Nacionalne asocijacije vlasniska oružja (NRA)", saopštio je Biden.

Manuel Oliver, koji je izgubio sina Hoakina u pucnjavi u Parklendu, u ponedeljak se popeo na veliku dizalicu u blizini Bijele kuće i razvio transparent sa porukom o kontroli oružja. Zatražio je od Bidenove administracije da preduzme akciju a na njegovom transparentu je pisalo "45.000 ljudi je umrlo od oružanog nasilja dok ste vi bili na čelu zemlje", iznad fotografije svog sina Hoakina Olivera. U video snimku koji je objavio na Tviteru, Manuel je rekao da će "cijeli svijet danas slušati Hoakina, i da ima veoma važnu poruku". Oliver je rekao i da još čeka da se sastane sa predsjednikom Bidenom kao što je ranije tražio.

Od pucnjave u Parklendu, oružano nasilje u školama se samo povećavalo. Između 1. avgusta i 31. decembra prošle godine, dogodilo se najmanje 136 slučajeva pucnjave u školima i školskim dvorištima, prema podacima koje je prošle nedelje objavila aktivistička grupa za kontrolu oružja "Svaki grad za bezbjednost oružja."

Biden je preduzeo korake da se smanji prodaja oružja kućne proizvodnje koje nema serijski broj i ne može da se tim putem locira, a koje se često kupuje bez provjere podataka kupaca. Radio je i na jačanju regulative o dodacima za pištolje koji povećavaju njihovu oružanu moć, kao što su oni korišteni u Bolderu u Koloradu, kada je ubijeno 10 osoba. Predsjednik je takođe pozvao gradove da koriste novac dobijen u okviru paketa pomoći pogođenima kovidom 19 da pomognu u kontroli oružanog nasilja.

Svi ti koraci, međutim, ne predstavljaju veće promjene.

U prvoj godini mandata, Bidenovi napori da se usvoji zakon koji bi ojačao kontrolu prodaje oružja nisu dospjeli dalje od nacrta. Takođe je bio primoran da povuče svog kandidata za šefa Biroa za alkohol, duhan, vatreno oružje i ekploziv.

Postoje granice onoga što predsjednik može da učini kada u Kongresu ne postoji apetit da se usvoji zakon o kontroli oružja. Najozbiljniji pokušaj posljednjih godina je doživeo neuspjeh, čak i nakon što je 20 djece i šestoro odraslih ubijeno u pucnjavi u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu u Kontektikatu. Parklend se dogodio šest godina kasnije.

Biden kaže da je zatražio od članova Kongresa da obezbijede finansiranje programa za smanjenje nasilnog kriminala, i dodaje da moraju da usvoje zakon kojim se zahtijeva provjera podataka kupaca svake vrste oružja, zabranjuje prodaja automatskog oružja i ukida imunitet za proizvodjače oružja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG