Linkovi

Najmanje 17 ubijenih u stravičnom masakru na Floridi


Roditelji čekaju vijesti poslije izveštaja o pucnjavi u srednjoj školi Stoneman Douglas High School u Parklandu, Florida.
Roditelji čekaju vijesti poslije izveštaja o pucnjavi u srednjoj školi Stoneman Douglas High School u Parklandu, Florida.

Napadač,19-godišnji mladić koji je ranije istjeran iz škole, je uhapšen. Još najmanje 16 osoba je ranjeno.

Bivši učenik, koji je istjeran iz škole iz disciplinskih razloga, uhapšen je u srijedu popodne, u srednjoj školi na Floridi, nakon sto je vatrenim oružjem počinio masakr u kojem je ubijeno najmanje 17 osoba.

Šerif Okruga Broward, Scott Israel, nazivajući ovo užasnim danom, identificirao je počinitelja zločina kao Nikolasa Cruza. Policija je Cruza uhapsila nedaleko od škole, a on, navodi se, nije pružao otpor pri hapšenju.

Parkland, Florida, hapšenje osumnjičenika
Parkland, Florida, hapšenje osumnjičenika

Cruz je, kako kaže policija, imao poluautomatsku pušku i ogromnu količinu municije, pa očevici kažu da je čudo da mnogo više ljudi nije ubijeno.

Šerif Israel kaže da je 12 osoba ubijeno unutrar skole, Marjory Stoneman Douglas High School, u mjestu Parkland, Florida, 72 kilometra sjeverno od Miamija. Još troje je ubijeno izvan školske zgrade, a dvoje teško ranjenih je umrlo u bolnici. Jos 16 osoba je ranjeno.

​Šerif je također kazao da su među ubijenima kako učenici, tako i ostali, ali se još uvijek nije objavilo jesu li ubijeni odrasli nastavnici. Na sceni zločina su i timovi FBI-ja, koji predvodi istragu, zajedno sa lokalnom policijom.

Evakuacija učenika
Evakuacija učenika

Snimci TV ekipa na licu mjesta su pokazali kako djeca bježe iz školske zgrade, mnogi od njih sa rukama podignutim u zrak, kako bi pokazali da nisu naoružani, jer je policija vec bila okružila školu.

Djeca su se krila i po razredima kada je paljba vec bila otvorena unutar škole, ležali su pod klupama, i krili su se drugdje, dok su meci zasipali hodnik, a potom učionice u školi.

Neka su se djeca krila po školskim ormarima, i mobilnim telefonima slali poruke roditeljima.

Predsjednik Donald Trump je ponudio vlastima na Floridi svu saveznu pomoć koja im je potrebna, poslao poruke najdublje sućuti, kao i molitve, za žrtve i njihove najbliže.

"Niti jedno dijete, niti jedan nastavnik, ne bi se smjeli osjećati nesigurno kada su u školi", poručio je Trump.

Demokratski Senator Chris Murphy iz Connecticut -a je okrivio Kongres zbog, kako je rekao, lavine pucnjave u američkim školama.

"To se događa samo ovdje, i nije koincidencija, nije loša sreća u pitanju, nego je to direktna posljedica nedostatka naše akcije. Mi smo odgovorni za ovakve masovne zločine koji se događaju u našoj zemlji, u mjeri kakve nema ni u jednoj drugoj zemlji", kazao je demokratski senator Murphy.

Mapa - Parkland, Florida
Mapa - Parkland, Florida

Connecticut, odakle je Senator, je savezna država u kojoj je u osnovnoj školi Sandy Hook ubijeno 20-oro djece 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG